Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn

harta muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Muzeul Adam Muller-Guttenbrunn

Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn a fost infiintat in anul 1970, apartine de Complexul Muzeal Arad si este situat in localitatea Zabrani, judetul Arad, Banat, aflat in estul Campiei Vingai, in zona de legatura cu Dealurile Lipovei, la o distanta de 27 km fata de municipiul Arad si aproximativ 13 km de Lipova.

Album foto Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn

Harta zonala Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn

Descriere Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn

Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn prezinta viata si opera celui mai important romancier german din Banat si fondatorul primului teatru popular din Viena, Adam Muller. Marele scriitor german s-a nascut in anul 1852, in mijlocul unei comunitati de svabi banateni, in Guttenbrunn, azi Zabrani, judetul Arad, a fost un om de cultura svab, cu mare influenta asupra vietii culturale din lumea teatrului din Viena. Intre anii 1893 si 1896 a fost director la Raimundtheater din Viena, iar intre anii 1893 si 1903 a fost directorul institutii Kaiserjubilaums – Stadttheater, azi Volksoper sau Opera Populara din Viena. A scris opere literare precum Micul Svab, Iakob si fiii sai, Clopotele meleagului natal, descriind frumusetiile satului banatean, cu obieceiuri, traditii si indeletnicirile sale. Adam Muller Guttenbrunn a primit titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de Universitatea din Viena.

Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn cuprinde volume, manuscrise, documente, fotografii si obiecte personale ale romancierului german. In mare parte exponatele sunt dedicate operelor inspirate din viata sociala si trecutul istoric al populatiei germane din banat, la care se adauga 2 mari trilogii, prima ilustrand colonizarea germana din Banat si a doua a fost dedicata poetului Nicolaus Lenau.

Cladirea ce gazduieste muzeul a fost renovata in anul 1995, alaturi se afla Casa Memoriala Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn, la nr. 316, unde s-a nascut si a copilarit, aceasta fiind inscriptionata cu o placa comemorativa.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Santul Turcesc din Masloc, Biserica Romano – Catolica din Masloc, Zidul Roman din Alios, Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial din Alios, Fortificatia de Pamant Cetatea Turceasca Alios, Biserica Ortodoxa din Masloc, Rezervatia Naturala Mlastinile Murani, Situl Arheologic de la Cornesti, Statiunea Baile Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Locul Fosilier din Zabalt, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Biserica Ortodoxa din Lipova, Revervatia Naturala de Paliur de la Radna si Rezervatia Naturala Runcu – Grosi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>