Muzeul Astra – Sibiu

complex muzeal muzee obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Muzeul Astra

Cunoscut si sub denumirea de Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, Complexul National Muzeal Astra este amplasat in partea de sud a Orasului Sibiu, pe soseaua care leaga Sibiul de Rasinari, in rezervatia naturala cu acelasi nume, fiind un adevarat paradis in aer liber. Muzeul Astra a fost inaugurat in data de 19 august 1905, fiind fondat de catre Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romană si Cultura Poporului Roman. Aceasta remarcabila institutie a luat nastere din dorinta romanilor din Ardeal de a-si defini identitatea etnologica si culturala in vastul spatiu al Imperului Austro-Ungar in contextul manifestarii fenomenului de emancipare culturala a popoarelor existente in sud-estul si centrul Europei.

Album foto Muzeul Astra

Harta zonala Muzeul Astra

Descriere Muzeul Astra

Dupa anulu 1919, muzeul a cunoscut o dezvoltare remarcabila ajungand sa fie considerat al doilea muzeu din zona Ardealului, dupa Muzeul Brukenthal, din punct de vedere al importantei si valorii. Odata cu atribuirea terenului necesar pentru amplasarea expozitiei muzeului, in 1960, s-a trecut la realizarea efectiva a muzeului in aer liber, care, in prima etapa, s-a numit Muzeul Tehnicii Populare si cuprindea 4 sectii tematice (fiecare dintre acestea erau impartite la randul lor in mai multe grupe tematice); se viza astfel ca muzeul sa prezinte mestesuguri, ocupatii, precum si instalatii tehnice populare de pe teritoriul tarii noastre.

Din 1965 s-a trecut la depistarea pe teritoriul tarii noastre a monumentelor etnografice care prezentau valoare documentar – istorica sau tehnica de catre specialistii muzeului, printre acestea numarandu-se: uleinita si piua cu teasc de la Orastioara; joagarul din Gura Raului; moara plutitoare din Lucacesti; piua din Rod; podul plutitor de la Porcesti; moara de mana de la Bumbuiesti; joagarul hidraulic de la Gura Raului; moara din Dabanca; piua de la Talmacel; teascul cu berbeci de la Racovita. Intre anii 1963 si 1965, multe dintre aceste monumente de mare valoare etnografica au fost reconstituite si transferate in muzeu.

Muzeul Tehnicii Populare a fost inaugurat oficial pentru publicul vizitator in data de 17 octombrie 1967. Tematica muzeului a fost exinsa in perioada 1980 – 2000 prin includerea monumentelor de arhitectura populara (prin numarul lor acestea au egalat monumentele de tehnica populara esistente in cadrul muzeului pana atunci). Astfel, muzeul si-a sporit complexitatea, acoperind in totalitate domeniul civilizatiei populare traditionale. Data de 17 februarie 1990 a marcat infiintarea, ca institutie de sine statatoare, avand si personalitate juridica proprie, a Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale din Romania, prin despinderea din cadrul Complexului Muzeal Brukenthal de care apartinea. Tot in 1990, la 2 septembrie, numele muzeului sufera o noua schimmbare, fiind cunoscut drept Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA; in acest fel s-a reconstituind continuitatea celei mai vechi institutii muzeale a romanilor din zona Transilvaniei.

Anul 2001 prezinta o semnificatie deosebita pentru acest renumit edificiu cultural, infiintandu-se Complexul National Muzeal ASTRA. Acesta a devenit astfel cea mai mare structura etnomuzeala din tara noastra, ingloband in structura sa elemente specifice culturilor populare romanesti, sasesti, a rromilor (acesta fiind insa in faza de proiect) si a popoarelor extraeuropene. Complexul National Muzeal ASTRA cuprinde,  alaturi de Muzeul Civilizatiei Traditionale Populare ASTRA, si alte sectii, printre care se numara: Muzeul Civilizatiei Transilvane ASTRA; Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus; Muzeul Culturii si Civilizatiei Rromilor (proiect) si Muzeul de etnografie Universala Franz Binder.

Faptul ca acest complex muzeal dispune de un lac si apoximativ 10 km de alei, intinzandu-se pe o suprafata de 96 ha (din aceasta doar 42 ha sunt dedicate expozitiei propriu-zise) face ca muzeul sa puna la dispozitia vizitatorilor sai posibilitatea de a realiza plimbari diverse, fie pe jos, fie un scurt tur cu trasura, sania sau barca (in functe de anotimp). Totodata turistilor li se pun la dispozitie doua restaurante, un spatiu de joaca pentru copii, doua pensiuni turistice, 4 parcari, spatii pentru demonstratiile practice, precum si alte elemente care au menirea de a le face sederea cat mai placuta si relaxanta.

Numarul pieselor cuprinse in patrimoniul muzeului se ridica in prezent la 16.000, multe dintre acestea fiind expuse in interiorul cladirilor din incinta acestuia. Portile muzeului sunt deschise, pentru vizitatorii sai, pe tot timpul anului, asigurandu-se o multitudine de servicii specifice si de agrement, menite sa faca din acest loc unul dintre cele mai atractive puncte turistice ale Sibiului. Trebuie remarcat totodata si faptul ca se pot efectua vizite nocturne deoarece muzeul dispune de un sistem performant de iluminat cu spoturi si efecte de mare senzatie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>