Muzeul Aviatiei – Bucuresti

muzee

 

Muzeul Aviatiei

Muzeul Aviatiei se afla in Bucuresti, pe amplasamentul fostului Aeroport Pipera. Evenimentul de inaugurare a avut loc in data de 18 martie 2006. Prin vizitarea Muzeului Aviatiei, curiosii au posibilitatea de a cunoaste cele mai importante momente din istoria aviatiei romanesti, alaturi de numeroase realizari pe plan aeronautic, inclusiv contributia poporului roman de-a lungul timpului in cadrul progresului aviatiei mondiale.

Album foto Muzeul Aviatiei

Harta zonala Muzeul Aviatiei – Bucuresti

Descriere Muzeul Aviatiei

In data de 2 martie 1990, prin hotararea a Guvernului Romaniei, s-a decis infiintarea Muzeului Aviatiei – o importanta institutie de cultura, educatie patriotica si propaganda tehnico-stiintifica. Este un centru de atractie pentru publicul larg pasionat de traditiile aviatice. Cel care a avut prima idee a unui muzeu al aviatiei romane a fost chiar omul politic Nicolae Iorga. Dupa Primul Razboi Mondial, Liga Nationala Aeronautica a facut primele miscari in scopul deschiderii acestui loc de cultura, astfel adunand materialele de razboi ce a ajuns in posesia romanilor in timpul ostilitatilor militare.

Dupa anul 1970, datorita generalilor Aurel Niculescu si Gheorghe Zarnescu, care conduceau la acea vreme Aviatia Militara, s-au hotarat bazele muzeului. Insa, dupa ce s-a incheiat protocolul, patrimoniul a ajuns in posesia sectiei de aviatie a ceea ce este in prezent Muzeul Militar National. In anul 1989, s-au depus mai multe eforturi pentru realizarea Muzeului Aviatiei. Guvernul Romaniei a aprobat in data de 2 martie 1990 infiintarea muzeului, iar un an mai tarziua acesta se desfasura in corturi, la Baza 90 Transport Aerian. Dupa acel moment, Muzeul Aviatiei a primit terenul de la Aeroportul Baneasa, iar din 1990 s-a gasit in locul in care este si in prezent. Muzeul se intinde pe aproximativ 60.000 mp, din care 6.800 mp sunt suprafata construita, incluzand Sectia Hermann Oberth, din Medias.

Muzeul Aviatiei s-a construit in scopul cinstirii inaintasilor aviatiei romanesti. Astfel, institutia s-a organizat in functie de legislatie, functionand pe trei sectii: Istoria aeronauticii nationale si universale, Tehnica de forte aeriene, Istoria rachetelor si a cercetarii spatiale (la Medias). Personalul a fost in permanenta pasionat si devotat institutiei, profesionist si foarte amabil cu oaspetii si vizitatorii. In anul 2004, muzeul detinea 24 de colectii si 5 arhive documentare, avand mai mult de 15000 de titluri ce au fost detinute de pionierii aeronauticii romanesti si mondiale. Pe langa acestea de alatura cele peste 20000 de volume de specialitate si parcul cu 62 de piese muzeistice ce includ aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene si radare.

Cele mai importante colectii din cadrul muzeului sunt ColectiaAurel Vlaicu, care include obiectele personale, documentele, brevetele, scrisorile, si masca mortuara, Colectia Henri Coanda, o colectie unica in lume, ce se bucura de aproximativ 80 de colete, numeroase diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise originale, scrisori si obiecte personale. O alta colectie de mare importanta este Colectia Smaranda Braescu – 200 de fotografii originale, Elie Carafoli, Henri August – creator de aparate de zbor (fotografii originale din 1909-1910), Petre Ivanovici – pilot in vestita escadrila “Dracii Rosii” (fotografii originale si carnete de zbor 1926-1931), Radu Manicatide – documente personale si caiete de insemnari. Pe langa aceste colectii, principalele cladiri gazduiesc si cateva sali principale, precum Sala Traian Vuia, cu momentele de varf ale aeronauticii romanesti, Sala Henri Coanda, care prezinta diverse motoare si machete, Sala Radu Manicatide – unde sunt afisate mai multe tipuri de aparate de zbor construite de acest celebru inginer roman.

Sala Uniformelor si insemnelor oficiale ale Fortelor Aeriene Romane din perioada 1947–2005, Sala Istoriei radiolocatiei, Sectia de Istorie rachetelor si cercetarii spatiale functioneaza la Medias, in casa ce a apartinut savantului sibian Hermann Oberth si care detine aspectele activitatii astronautilor romani Dorin Prunariu si Dumitru Dediu. Sectia aceasta formeaza ea in sine un muzeu ce se desfasoara pe 26 de sali.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>