Muzeul Badea Cartan

muzee muzeu etnografic obiective turistice judetul sibiu

 

Muzeul Badea Cartan

Muzeul Badea Cartan este un cunoscut muzeu etnografic din Tara Fagarasului, infiintat in a doua jumatate a secolului al XX-lea, in memoria lui Badea Cartan, un reprezentat de seama al taranilor din Localitatea Cartisoara din judetul Sibiu, care a intrat in istorie prin daruirea si patriotismul de care a dat dovada in lupta pentru unirea Transilvaniei cu restul teritoriului romanesc.

Album foto Muzeul Badea Cartan

Harta zonala Muzeul Badea Cartan

Descriere Muzeul Badea Cartan

Modest, dar in acelasi timp fermecator prin specificul sau traditional, micul muzeu a fost infiintat in anul 1968, primele exponate din interiorul sau incepand sa fie stranse pe la inceputul anilor 1960, de catre conducatorii de seama ai satului. Locatia in care este in prezent amenajat muzeul a fost pusa la dispozitie de catre fiica unui preot din localitate, Silvia Francu.

Muzeul Badea Cartan din Cartisoara ilustreaza respectul localnicilor pentru o personalitate reprezentativa a acestor tinuturi, care si-a dedicat intreaga viata in folosul comunitatii. Acesta a intrat in istorie prin faptele sale memorabile, dintre care cel mai impresionant este reprezentat de decizia sa de a merge pe jos pana la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian. A calatorit de asemenea prin multe parti ale lumii, precum Egipt, Ierusalim, Italia, Ungaria, Austria, Germania, Elvetia si multe alte locuri, din dorinta apriga de a descoperi cat mai multe culturi, traditii si mentalitati. Meritul lui Badea Cartan, pentru care a fost si este inca admirat de localnicii din aceste tinuturi sibiene, este cel de a fi adus aici numeroase carti si scrieri ale unor importanti oameni de cultura ai acelor timpuri, in care erau surprinse idei esentiale in ceea priveste etnogeneza poporului roman si descendenta acestora din daci si romani. De altfel, chiar pe mormantul sau, ce se gaseste in cimitirul din Sinaia, au fost inscriptionate urmatoarele cuvinte: “Badea Cartan doarme aici, visand la intregirea neamului sau.”, acesta stingandu-se din viata inainte de a-si vedea visul cu ochii: unirea tuturor celor ce le curge prin vene sange romanesc.

In prezent, in micul muzeu satesc pot fi admirate cateva colectii impresionante de icoane pictate pe sticla, realizate de mari mesteri ai acestor meleaguri, exemplare aduse din cartile lui Badea Cartan, tablouri si fotografii vechi, ce ilustreaza portul popular specific acestei regiuni, obiecte de ceramica realizate de mesterii olari renumiti din aceasta zona si elemente componente ale gospodariei traditionale taranesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Muzeul reprezinta o adevarata incantare pentru iubitorii traditiei si specificului traditional romanesc, accesul pana in aceasta zona realizandu-se foarte simplu, Cartisoara aflandu-se la o distanta de aproximativ 53 km de Orasul Sibiu.

De asemenea, intreaga regiune reprezinta o destinatie perfecta pentru o scurta vacanta, in special datorita peisajelor pitoresti intalnite de-a lungul acestei zone. Principalele atractii turistice din imprejurimile Cartisoarei sunt reprezentate de Transfagarasan, o superba sosea ce strabate culmile masive ale Muntilor Fagaras, de-a lungul careia se pot vizita Cascada Balea, Cascada Capra, Lacul Balea, Lacul Buda, Lacul Capra, Barajul Vidraru sau Cetatea Poenari.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>