Muzeul Banatului – Timisoara

muzee obiective turistice judetul timis timisoara

 

Muzeul Banatului

Muzeul Banatului se numara printre cele mai cunoscute obiective ce atrag turistii care viziteaza Orasul Timisoara. Colectii importante ale muzeului sunt adapostite incepand cu anul 1947 in Castelul Huniade, una dintre cele mai vechi si mai incantatoare constructii ale orasului.

Album foto Muzeul Banatului


Harta zonala Muzeul Banatului – Timisoara

Descriere Muzeul Banatului

Inceputurile Muzeului Banatului sunt marcate de infiintarea “Societatii de Istorie si Arheologie”, in anul 1872, initiate de Zsigmond Ormos, cel ce a donat numeroase obiecte din colectiile personale pentru amenajarea noului muzeu. Colectiile s-au inmultit de-a lungul timpului prin alte donatii si achizitii, dar si prin descoperirile arheologice realizate. Deschiderea oficiala a muzeului pentru publicul larg s-a realizat in anul 1877, pana in perioada interbelica sediul muzeului fiind Casa Wellaner. Dupa ce in anul 1887 a inceput restaurarea cladirii, patrimoniul muzeului a fost adapostit o buna bucata de vreme in sediul prefecturii. O perioada, colectiile au fost adapostite in cladirea Palatului Muzeal, in prezent sediu al Bibiliotecii Academiei Romane din Timisoara, insa pe masura ce colectiile s-au inmultit, spatiul de aici s-a dovedit insuficient.

Un moment important in istoria acestui muzeu este marcat de anul 1918, an in care Banatul a fost integrat statului roman. Colectiile muzeului s-au imbogatit cu timpul, patrimoniul sau reunind piese foarte rare, prezentate in cadrul expozitiilor organizate atat in tara, cat si peste granite. Inceputul celui de-al doilea razboi mondial nu a fost unul dintre cele mai bune momente pentru evolutia muzeului, parti importante ale patrimoniului avand de suferit ca urmare a ocupatiei successive ale trupelor sovietice, sarbe sau maghiare.

In prezent, muzeul reuneste cea mai semnificativa colectie de obiecte arheologice din intreaga zona a Banatului, fiind alcatuit din sectiile dedicate istoriei, stiintelor naturii, sectia de arheologie, vechea sectie de arta fiind transformata incepand cu anul 2006 in Muzeul de Arta Timisoara, iar cea de etnografie fiind transferata in cadrul Muzeului Satului. Muzeul detine de asemenea si un laborator propriu de restaurare si conservare a obiectelor din patrimonial cultural.

La intrarea in castel, pe felinarele postate aici, se poate citi, in mai multe limbi, faptul ca Timisoara este primul oras al Europei care a beneficiat de iluminatul public electric, incepand cu anul 1884. In interiorul muzeului pot fi admirate piese importante, de o mare valoare istorica, structurate pe colectii de arheologie, numismatica, memorialistica, cartografie si istorie. Expozitiile permanente gazduite in cele 19 Sali muzeului sunt representative pentru diverse epoci istorice, de la paleolitic, neolitic, epoca bronzului, a fierului, pana la cea medievala, moderna si contemporana.

De asemenea, aici pot fi vizitate numeroase alte obiective turistice, Timisoara fiind un oras ce ofera turistilor posibilitatea de a admira influentele multiculturale si legaturile inter-etnice, ce au dus la formarea a 14.500 de monumente culturale.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>