Muzeul Casa Cuza Voda – Galati

galati muzee

 

Muzeul Casa Cuza Voda

Locuinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Romane a fost pastrata cu deosebita atentie sub forma Muzeului “Casa Cuza Voda”, la initiativa “Asociatiei Cuza Voda”. Prin donatia facuta de Ecaterina si Paul Pasa, s-a pornit miscarea de transformare a locuintei in muzeu, in data de 24 ianuarie 1939 deschizandu-se portile muzeului.

Album foto Muzeul Casa Cuza Voda

Harta zonala Muzeul Casa Cuza Voda – Galati

Descriere Muzeul Casa Cuza Voda

Incepand cu anul 1995 a crescut prestigiul Muzeului “Casa Cuza Voda”, iar in 20 mai 2004 s-a organizat vernisajul expozitiei permanente de numismatica, madalistica, filatelie.
Muzeul reuseste prin primele trei sali, aflate la parter, sa contureze specificul saloanelor de tip modern realizate in stil galatean, decorate cu mobier specific epocii pe care o reprezinta, precum bibilioteca ce a fost primita in dar de catre Mihail Kogalniceanu de la Carol I. Sala cu numarul patru a fost proiectata in scopul aprecierii progreselor stiintei si tehnicii. Se poate gasi aici o piesa rara, un automobil proiectat de firma “De Dion-Bouton” in anul 1898, echipat cu un puternic motor cu ardere interna.

Trecand de salile de la parter si ajungand la etaj, se deschid portile spre marea personalitate a domnitorului Cuza, aici fiind conturate activitatile sale si ale familiei, precum si cele ale colaboratorilor. Diverse piese de arta decorative, vesminte si accesorii impodobesc incaperile ce aduc aminte de vremurile de mult apuse.

In perioada 1950-1956 muzeul a trecut prin schimbari majore, aici fiind reunite inca doua colectii, cea a Muzeului de Arta si a Muzeului de Stiintele Naturii, urmand ca in 1986 sa inceapa procesul de restaurare a cladirii.
Treptat, Casa “Cuza Voda” a capatat o oarecare recunoastere, in special in perioada 1909-1913, cand aici au avut loc manifestari care au reusit sa stranga importante personalitatii ale culturii romanesti. Insa, de-a lungul timpului, datorita intrebuintarilor care i-au fost atribuite, precum locuinta, hotel, chiar si atelier de lemnarie, Muzeul “Casa Cuza Voda” a ajuns int-o stare deplorabila, urmand ca in anul 1935 sa fie scos spre licitatie publica, insa o amanare a licitatiei a schimbat intregul plan. Un grup de ofiteri ce apartineau garnizoanei locale au initiat o miscare pentru rascumpararea vilei, iar in 1937 a luat nastere Asociatia “Casa Cuza Voda”, avand ca scop principal rascumparea cladirii cu dorinta de a o transforma in muzeu.

In data de 24 ianuarie 1939 s-au deschis portile Muzeului “”Casa Cuza Voda”, muzeu ce isi asteapta turistii si in prezent.

Expozitia permanenta de aici s-a consolidat in 1994-1995, bazandu-se pe doua criterii, primul de a prezenta personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si cel de-al doilea de a contura o imagine a orasului Galati pe perioada secolului al XIX lea, cand era un important centru economic si cultural din Romania moderna.

Dupa ce s-a amenajat cladirea-anexa, in anul 2003, s-a format o expozitie de colectii, de la numismatica la medalistica.
Turistii care acceseaza orasul, au sansa de a vizita si alte obiective culturale oferite de acesta, precum Palatul Navigatiei, Muzeul de Istorie sau Biserica fortificata Sf. Precista.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Alice
    2010-12-29
    11:47:07

    Nu este pe Domneasca muzeul de istorie, sau ma insel eu?!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>