Muzeul Cofetariei Ioan Gui

muzee muzeu obiective turistice judetul arad

 

Muzeul Cofetariei

Muzeul Cofetariei Ioan Gui este singurul muzeu existent in Romania, ce ofera o calatorie in lumea dulciurilor fine din perioada interbelica si este situat in Cartierul Aradul Nou pe Strada Nicolaus Lenau nr. 3 din judetul Arad, Crisana.

Album foto Muzeul Cofetariei Ioan Gui

Harta zonala Muzeul Cofetariei Ioan Gui

Descriere Muzeul Cofetariei Ioan Gui

Muzeul Cofetariei a fost infiintat si administrat in anul 2006, de catre maestrul cofetar Ioan Gui, ce are o experienta de aproximativ 40 de ani, care a dorit sa aduca un omagiu marilor maestri cofetari ai Aradului din perioada interbelica. Acesta a strans de-a lungul timpului aproximativ 360 de obiecte folosite de cofetarii anilor 1800-1989.

Aradul era cunoscut inca din anul 1800 ca fiind orasul in care se exista cea mai puternica bresla a cofetarilor din Romania, dar si unul dintre cele mai mari centre ale cofetariei din Europa, datorita faptului ca la curtea imperiala din Viena erau preferati cofetarii aradeni, iar produsul cel mai apreciat era bomboana numita Ildenfonzo, cu alune prajite si macinate, unt, cacao, dar si cateva ingrediente tinute in secret.

Ioan Gui a fost ucenic al artistilor cofetari din acele timpuri, fapt ce la dus catre infiintarea acestui muzeu in doua incaperi ale casei sale. Printre exponatele prezentate in Muzeul Cofetariei se gasesc urmatoarele: masina de preparat inghetata, asina de realizat bomboane, masina cu curele de transmisie pentru macinat zaharul, un agregat pentru prepararea martipanului, o masina pentru taiat hartia in care se impachetau bomboanele pentru bradul de Craciun, o masa de cofetarie de la inceputul secolului trecut, acoperita cu marmura verde, o vitrina cu forme diferite pentru ciocolata, chec sau dulciuri din zahar ars care produceau o multime de dropsuri, trandafiri de martipan, cizmulite de ciocolata, figurine de Mos Craciun sau purcelusi de zahar ars amestecat cu nuci.

Muzeul adaposteste si o colectie impresionanta cu carti de specialitate, unele fiind unice in tara, retete, diplome, fotografii si medalii primite de cofetarii aradeni.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Casa cu Mosaic Aurit, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Turnul de Apa, Catedrala Romano – Catolica, Arcul de Triumf, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>