Muzeul Curtea Veche – Bucuresti

bucuresti muzee obiective turistice bucuresti

 

Muzeul Curtea Veche

Muzeul Curtea Veche este situat in capitala tarii, in centrul acesteia, in zona Lipscani, aflat chiar pe locul ruinelor Curtii Vechi. Aici au fost pastrate vechile vestigii ale Cetatii de Scaun a Bucurestiului, care au trecut prin numeroase catastrofe naturale si intemperii.

Album foto Muzeul Curtea Veche

Harta zonala Muzeul Curtea Veche – Bucuresti

Descriere Muzeul Curtea Veche

In anul 1953, in urma sapaturilor arheologice care au avut loc aici s-au descoperit ruinele Cetatii de scaun a Bucurestiului, urmand ca peste cativa ani, in perioada cuprinsa intre 1967-1972 sa aiba loc o alta serie de sapaturi, care a generat scoaterea la iveala a altor vestigii istorice importante.

Interiorul Muzeului Curtea Veche din Bucuresti reuseste sa contureze o idee a ceea ce reprezenta in trecut Curtea Veche, prin dovezi ale metodelor tehnice care erau folosite la constructiile realizate din secolul al XIV lea pana in secolul al XIX lea, dar si elemente care faceau parte din sistemul de alimentare cu apa. Alte vestigii de o importanta deosebita sunt picturile murale, alaturi de decoratiunile arhitectonice din exterior, care se imbina armonios cu geometria interioara.

In data de 20 septembrie 1459 s-a emis aici documentul prin care a fost atestat pentru prima data numele capitalei, Bucuresti. Zona a trecut prin numeroase modificari; in momentul in care Vlad Tepes a ajuns la tron, cerintele in legatura cu spatiul aflat in centru orasului s-au schimbat. Acesta a ordonat construirea unei cetati din piatra rau, intinzandu-se pe o suprafata de aproximativ 700 de metri patrati. Constuctia aceasta a fost ceruta peste vechea constructie aflata aici.
Dar chiar si aceasta constructie a continuat seriile de modificari, prin poruncile domnitorului Mircea Ciobanul, care a decis transformarea vechii cetati intr-un palat care se mandrea cu celebrele sale pivnite. Peste ani, cand la putere a urmat fiul acestuia, Petru Cel Tanar, s-a decis ridicarea bisericii domnesti, ce are hramul Bunavestire.

Curtea Domneasca a trecut prin mainile a numeroase personalitati, printre care Grigore Ghica, Gheorghe Duca si Serban Cantacuzino, insa cei care i-au dat cu adevarat farmec au fost Constantin Brancoveanu si Stefan Cantacuzino, cand acestia au imbogatit palatul domnesc cu coloane de piatra, scara din marmura si numeroase picturi care impodobeau interiorul acestuia, iar exteriorul prezenta celebrele gradini prin frumusetea si maretia lor.

Treptat, pana la a doua jumatate a secolului al XVIII lea, din cauza incendiilor, a cutrmurelor si a jafurilor, palatul a ajuns in degradare, maretia acestuia ramanand doar o amintire. De aceea, cel care era domnitor la acea perioada, Alexandru Ipsilanti s-a hotarat sa ridice o alta curte domneasca, situata pe Dealul Spirii, aproape de Manastirea Mihai Voda, urmand ca in anul 1798 Constantin Hangerli sa ordone scoaterea acesteia la mezat, in timp, aceste transformari ajungand sa ocupe toate urmele resedintei voievodale aflate aici in trecut.

Colectia de vestigii a fost pastrata sub forma de monument in aer lber, care reuseste sa conserve cu maiestrie elemente din tehnica de constructie. Ansamblul arhitectonic Curtea Veche a reusit sa devina un punct de interes al orasului Bucuresti, avand o deosebita importanta culturala si stiintifica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>