Muzeul de Arheologie Callatis

muzee obiective turistice judetul constanta vrdoma

 

Muzeul de Arheologie Callatis

Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia se numara printre cele mai importante atractii in ceea ce priveste turismul cultural in judetul Constanta. Muzeul reuneste colectii importante de exponate reprezentative pentru epoca preistorica si epoca greco-romana, descoperite in urma cercetarilor arheologice in spatiul dobrogean.

Album foto Muzeul de Arheologie Callatis

Harta zonala Muzeul de Arheologie Callatis

Descriere Muzeul de Arheologie Callatis

Bazele acestei institutii au fost puse in anul 1959, cand autoritatile locale au sustinut deschiderea unui muzeu, dupa ce mai multi arheologi, printre care se numara si Pamfil Polonic si Grigore Tocilescu, au descoperit zidurile de incinta si ruinele fostei Cetati Callatis, una dintre cele mai vechi asezari ridicate in spatiul romanesc, ce a functionat dupa modelul cetatilor – state grecesti. De asemenea, chiar si in prezent, in apropierea muzeului este vizibila partea nord vestica a cetatii, unde se mai pastreaza inca ruinele unui turn de aparare. A fost amenajat aici un parc arheologic, unde sunt amenajate cateva elemente arhitectonice specifice perioadei greco-romane.

Datorita descoperirilor arheologice realizate de-a lungul timpului, colectiile muzeului au fost imbogatite cu un numar impresionant de obiecte de o mare valoare istorica din regiunea Dobrogei, precum vase, resturi din tuburi de apeducte, amorfe, statuete si basoreliefuri. Tot in cadrul muzeului se gaseste singurul papirus decoperit in spatiul romanesc, in anul 1959, cand au fost incepute lucrarile de constructie ale stadionului din Mangalia. Toate acestea reprezinta o parte semnificativa a patrimoniului cultural national, putand fi admirate in salile muzeului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>