Muzeul de Arta Brasov

brasov muzee muzeu de arta

 

Muzeul de Arta Brasov

Muzeul de Arta Brasov este situat pe Bulevardul Eroilor nr. 21 si isi asteapta vizitatorii cu numeroase expozitii, fie ele temporare sau permanente. Muzeul dispunde de doua expozitii permanente, Galeria Nationala si Expozitia de Arta Decorativa, expozitie ce contine elemente orientale, europene si romanesti.

Album foto Muzeul de Arta Brasov

Harta zonala Muzeul de Arta Brasov

Descriere Muzeul de Arta Brasov

Muzeul a fost format in anul 1949 ca si sectie ce apartinea de Muzeul Regional. Prima expozitie permanenta de arta plastica si-a facut aparitia in 1950, la primul etaj al Casei Sfatului. Expozitia a fost mutata in 1970 in locul in care poate fi gasita si astazi.

Cladirea are o istorie bogata, aceasta fiind construita in 1902 in folosul Asociatiei Meseriasilor din Brasov. Pentru a putea fi folosita pe post de muzeu, aceasta a fost restaurata si reamenajata in perioada 1969-1970, iar in 11 iunie 1990 s-a stabilit ca muzeul sa fie o insitutie de sine statatoare, insa Sectia de Arta este acum sub coordonarea Consiliului Judetean Brasov.

Ultimii ani au sarbatorit mari personalitati ale arte romane si transilvanene, personalitati precum Constantin Brancusi, Misu Popp, Hans Eder, Arthur Coulin sau Petre Abrudan.

De asemenea, tot aici, exista un spatiu dedicat tinerilor artisti contemporani. Arta moderna reprezentata prin Salvador Dali sau Juan Miro nu a fost nici ea trecuta cu vederea, fiind organizate manifestari care celebreaza arta moderna universala.

Muzeul de Arta Brasov se lauda cu peste 3800 de bunuri. Colectia bunurilor culturale cuprinde de la grafica, sculptura, pana la pictura de sevalet, arta decorativa, icoane, tapiserie si covoare orientale.

Exista un spatiu special amenajat cu pana la 150 de picturi si sculpturi, dintre care cele mai impresionante sunt operele lui Nicolae Grigorescu, ce subliniaza evolutia pictorului.

O alta colectie impresionanta este cea de Arta Decorativa, ce contine piese incepand cu secolul al XVIII lea si pana in prezent. Operele populare transilvanene sunt si ele nelipsite. Majoritate vin din atelierele de la Porumbacu, Avrig si Padurea Neagra.

Peste 1000 de lucrari grafice pot fi gasite la Muzeul de Arta Brasov, avand o mare valoare culturala pentru zona Transilvaniei.

Daca sunteti in zona Brasovului, va recomandam cu caldura sa vizitati si Cetatea Brasovului, Casa Muresenilor si Biserica Neagra.

 


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>