Muzeul de Arta al Romaniei – Bucuresti

bucuresti muzee muzeu de arta

 

Muzeul de Arta

Aflat in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, cel mai important muzeu de la noi din tara, Muzeul National de Arta al Romaniei, a fost realizat in anul 1950 in fostul Palat Regal din Bucuresti.

Album foto Muzeul de Arta

Harta zonala Muzeul de Arta – Bucuresti

Descriere Muzeul de Arta

Baza obiectelor de arta a fost constituita de cele 214 opere ale lui Carol I. Treptat, colectiei i-au fost adaugate si alte tablouri care proveneau tot de la familii regale. Tablourile regelui aveau o valoare foarte insemnata, colectia avand tablouri semnate El Greco, Rembrandt, Bruegel cel Batran, Rubens si Domenico Veneziano.

Incepand cu anul 1948, colectia muzeului a primit numeroase alte opere de arta, ce proveneau din diverse colectii particulare si alte muzee desfiintate. O mare imbunatatire pentru muzeu a fost primirea unei generoase parti din colectia Muzeului Brukenthal din Sibiu. Restituirea acestora a avut loc in luna noiembrie a anului 2006.
In data de 20 iunie 1951 a fost infiintata Galeria de Arta Europeana din cadrul muzeului, galerie care gazduieste elemente de sculptura, pictura si arta decorativa, care apartin perioadei cuprinsa intre secolele XIV si XX. Fiecare lucrare care face parte din Galeria de Arta Europeana este excelent pusa in evidenta prin incadrarea in curentul si in scoala din care face parte. Anul 2007 este anul in care galeria a fost integral renovata. Curentul renascentist a fost puternic accentuat, prin pictura italiana, prin lucrari precum “Rastignirea” de Antonello de Mesina, “Madona cu pruncul” a lui Domenico Veneziano  sau “Tanara mama” a lui Orazio Gentileschi.
Si arta olandeza reprezinta un loc de frunte aici, prin reprezentantii sai, Jan Van Eyck, Hans Memling sau Rembrandt, prin lucrarea “Haman implorandu-i iertare Esterei”.
In anul 2001 a fost redeschisa si galeria dedicata artei romanesti, Galeria de Arta Romaneasca Moderna. La etajul al doilea al galeriei se regasesc 11 sali, foarte bine organizate astfel: in Sala I pot fi intalnite opere ale artistilor din scolile romanesti moderne, de la Theodor Aman pana la Gheorghe Tattarescu. Sala II gazduieste lucrari ale lui Nicolae Grigorescu si Ion Andreescu. In Sala III si in Sala IV sunt expuse lucrari alea artistilor de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, Stefan Luchian, Theodor Pallady sau Cecilia Cutescu Storck.

Sala cu numarul cinci ii este dedicata in intregime sculptorului Dimitrie Paciurea, iar in Sala VI este conturata epoca avangardista prin Marcel Iancu, Victor Brauner sau Hans Mattis-Teutsch. Personalitatea lui Constantin Brancusi este amintita prin sala dedicata acestuia, Sala VII. Perioada 1920-1930 este reprezentata in sala cu numarul 8, iar perioada interbelica in urmatoarea. Ultima incapere a Galeriei de Arta Romaneasca Moderna prezinta opere ale artistilor din etapa interbelica, de la Nicolae Tonitza pana la Camil Ressu si Alexandru Ciucurencu.
Muzeul de Arta din Bucuresti este o adevarata bijuterie culturala care nu trebuie ratata de orice iubitor de arta, cultura, dar si de tara. Capitala ofera o larga paleta de muzee, printre care Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Geologie sau poate cel mai cunoscut muzeu din oras, Muzeul Grigore Antipa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>