Muzeul de Arta Frederic Storck – Bucuresti

muzee muzeu de arta

 

Muzeul de Arta Frederic Storck

Muzeul de Arta Frederic Storck, infiintat in 1951, este adapostit in fosta locuinta a sculptorului Frederic Storck si a sotiei acestuia, pictorita Cecilia Cutescu-Storck. Cladirea conceputa in stil anglo-normand este opera arhitectului A. Clavel si a fost construita in 1913. Fatada principala este decorata cu motive ornamentale in piatra (brauri, ancadramente, basoreliefuri) realizate de Frederic Storck.

Album foto Muzeul de Arta Frederic Storck

Harta zonala Muzeul de Arta Frederic Storck – Bucuresti

Descriere Muzeul de Arta Frederic Storck

Interiorul Muzeului de Arta Frederic Storck se distinge prin mai multe picturi murale, purtand semnatura Ceciliei Cutescu-Storck. Colectia muzeului cuprinde lucrari de grafica, pictura si sculptura apartinand artistilor familiei – Karl, Carol, Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck.

De asemenea muzeul cuprinde colectii de sculptura religioasa medievala, de acuarele ale pictorului fotograf Carol Popp de Szathmary si de monede si medalii. Muzeul a fost organizat in 1951 pentru a valorifica creatia sculptorilor din familia Storck, fondatori ai scolii romanesti de sculptura, precum si creatia pictoritei Cecilia Cutescu-Storck.

Construita intre anii 1811-1913 dupa un proiect realizat de arhitectul Alexandru Clavel, cladirea a fost resedinta familiei Storck. La elaborarea proiectului au colaborat indeaproape sotii Storck. Picturile murale, usile sculptate in lemn, basoreliefurile incrustate in fatada, fantana interioara sculptata in piatra realizeaza un ansamblu remarcabil ce adaposteste operele pictoritei Cecilia Cutescu-Storck si ale celor trei sculptori din familia Storck: Karl (1826-1887), primul profesor de sculptura al Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, Carol (1854-1926) si Frederic (1872-1942). Sculptorii Storck au impus in randul societatii bucurestene de la sfarsitul secolului al XIX-lea- inceputul secolului XX, gustul pentru moda portretului de salon. Ei au realizat portrete ale familiei domnitorilor si regilor Romaniei: al lui Alexandru Ioan Cuza si doamnei Elena Cuza, al lui Carol I de Hohenzollern si al Elisabetei de Wied (Karl Storck), al lui Carol al II-lea, Reginei Maria si lui Ferdinand I (Frederic Storck).

De asemenea, vor impune si monumentul de for public. Lui Karl Storck i se datoreaza statuia spatarului Mihail Cantacuzino, din fata Spitalului Coltea, lui Carol, monumentul lui Carol Davila din fata Facultatii de Medicina. Sub influenta curentelor Art Nouveau si Art Deco, Frederic Storck va realiza nuduri din bronz si marmura de o delicatete deosebita ilustrand diferite stari de spirit. Sotia sa, a mai realizat, printre altele, si pictura interioara a Bancii Marmorosch-Blank (cladire din strada Doamnei), proiectata de arhitectul Petre Antonescu. In atelierul domnului F. Storck intalnim numeroase statuete in bronz de marime medie, foarte apreciate la momentul crearii lor, o macheta a catedralei Sf. Stefan din Viena si nu in ultimul rand un studiu reprezentand-o pe Domnita Balasa, realizat in marmura alba si aflat in prezent in curtea bisericii cu acelasi nume. Numele familiei Storck se leaga de numeroase monumente arhitecturale inca prezente in Bucuresti.

Scarile interioare ale Ateneului, ale palatului Sutu si statuia lui Carol Davila din curtea Facultatii de Medicina sunt doar cateva dovezi ale maiestriei si talentului cu care aceasta familie si a inscris definitiv numele in istoria artei romanesti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. DAN CASASSOVICI
  2014-07-08
  09:32:00

  Buna ziua ,
  Asi dori sa intru în contact cu D-l sandu Botez , care am aflat ca locuieste la etajul muzeului .
  Este posibil ?
  multzumes c
  Dan Casassovici
  dan.casassovici@gmail.com
  Tel franta 0033139240960

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 



XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>