Muzeul de Istorie – Galati

galati muzee muzeu de istorie obiective turistice judetul galati

 

Muzeul de Istorie Galati

Intre anii 1937-1939 a fost realizata constructia Muzeului de Istorie din Galati, constructie care a fost inaugurata la data de 24 ianuarie 1939, cu ocazia celei de-a 80-a editii a aniversarii Unirii Principatelor Romane.

Album foto Muzeul de Istorie din Galati

Harta zonala Muzeul de Istorie din Galati

Descriere Muzeul de Istorie din Galati

Muzeul se mandreste cu piese de o importanta deosebita, care dateaza inca din perioada preistorica, ajungand prin cea antica, medievala, dar si moderna si contemporana. Pana in anul 1956, muzeul era caracterizat prin diversitatea profilelor si a sectiilor, precum stiintele naturii si arta. In momentul inaugurarii, muzeul era cunoscut sub numele de Vila Cuza Voda si avea ca baza de exponate colectia lui Paul si a Ecaterinei Pasa. Treptat, au fost adaugate si alte colectii, precum cea a carturarului Vasile Alexandru Urechea.

Muzeul a fost inaugurat cu o colectie de 460 de piese, in prezent laudandu-se cu o impresionanta colectie de peste 50000 de bunuri.

Exista o expozitie permanenta aici, prin care este conturata istoria judetului Galati, in contexul national, prin care sunt aratate etapele prin care a trecut Romania pana in data de 1 decembrie 1918. Biblioteca ce face parte din muzeu dispune de mai mult de 8000 de volume de publicatii de specialitate si lucrari stiintifice.

Muzeul de Istorie Galati prezinta o larga paleta de piese, ce dateaza inca din paleolitic, neolitic, epoca bronzului sau cea a fierului. La toate aceste obiecte de mare valoare se adauga alte documente, elemente de arta decorativa si unelte si accesorii din industria taraneasca, precum aparate, piese si masini industriale. Se regasesc in incinta muzeului bunuri care au legatura cu personalitati precum Al. I. Cuza si Mihail Kogalniceanu. Spatiul este folosit si pentru organizarea de evenimente, dezbateri, mese rotunde si simpozioane care accentueaza mostenirea culturala si spirituala a Orasului Galati.

In anul 1996, Muzeul de Istorie din Galati a trecut printr-o extindere, in urma donatiei primite, a sectiei Lapidarium. Acesta este locul in care au fost expuse obiectele care atingeau dimensiuni mari, cum ar fi Altarul votiv de la Sendreni, Mormantul lui Innocens, dar si fragmente din coloanele romane si materiale ce apartin industriei tegulare.

Activitatea stiintifica din muzeu a fost reluata in perioada cuprinsa intre anii 1951 si 1952, perioada in care s-a stabilit organizarea stiintifica a colectiilor. Incepand cu anul 1956 colectiile au fost separate, formandu-se colectiile din Muzeul de Stiinte ale Naturii si cele din Muzeul de Arta.

Turistii care acceseaza Orasul Galati au ocazia sa viziteze si alte obiective, precum Palatul Navigatiei, Biserica fortificata Sf. Precista sau un alt principal punct de atractie, Muzeul Casa Cuza Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>