Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe

muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul botosani

 

Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe

Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe este un muzeu particular, amenanjat intr-una din camerele locuintei lui Gheorghe Tugui, fiind situat in localitatea Vorona, judetul Botosani, Moldova, localitate pozitinata la aproximativ 20 kilometri de Orasul Botosani.

Album foto Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe

Harta zonala Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe

Descriere Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe

Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe este un atelier – muzeu, dupa cum a fost decretat de UNESCO, amenanjat intr-o anexa din spatele casei lui Gheorghe Tugui, maestru in confectionarea mastilor populare.

Colectia cuprinde cateva zeci de masti, cateva vechi de peste 30 – 40 de ani si cateva creatii recente. Acesta a confectionat impreuna cu sotia sa, Niculina Tugui, in jur de 3.500 de masti, care au ajuns in posesia iubitorilor de traditie de pretutindeni.

Fiecare masca pe care maestrul o confectioneaza este o piesa unicat, deoarece acesta pune accentul pe varietate. Mesterul Gheorghe Tugui spune ca masca nu trebuie sa fie frumoasa, trebuie sa fie cat mai urata, ca sa sperie omul.

Mastile popular ce stau la loc de cinste pe raftul amenanjat de Nea Ghita, au fost botezate de catre acesta dupa mimica, precum Omul cu gura de lup, Omul diavol, Cap de urs.

Gheorghe Tugui este singurul mester popular confectioner de masti care mai creaza cap de urs, imbracand cu blana casti de motocicleta, la care lucreaza in jur de doua saptamani.

Un perete al camerei ce gazduieste muzeul este plin de diplome primite de-a lungul activitatii sale, unul dintre cele mai importate fiind titlul de membru al Academiei Artelor Traditionale.

Acesta a participat de-a lungul timpului la multe expozitii locale, dar si in afara Romaniei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Manastirea Sihastria Voronei, Rezervatia Padurea Vorona, Cetatile Dacice Stancesti, Schitul Oneaga, Rezervatia Forestiera Padurea Tudora, Pestera Sfantului Onufrie, Manastirea Vorona, Manastirea Cosula, Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de Lemn din Ipotesti, Muzeul Etnografic din Ipotesti, Cetatea de Scaun a Sucevei si Manastirea Agafton.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>