Muzeul Dunarii de Jos – Calarasi

calarasi muzee obiective turistice judetul calarasi

 

Muzeul Dunarii de Jos

Muzeul Dunarii de Jos este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Orasului Calarasi, aici fiind gazduita o importanta parte a patrimoniului cultural al asezarii.

Album foto Muzeul Dunarii de Jos


Harta zonala Muzeul Dunarii de Jos – Calarasi

Descriere Muzeul Dunarii de Jos

Muzeul a luat fiinta in anul 1950, ca urmare a initiativei unor intelectuali cunoscuti ai vremii, dintre care merita a fi amintiti Nita Angelescu, el fiind si cel dintai director al muzeului, Gheorghe Florea, Iatan Constantin sau Vasile Culica. Contributia adusa de acestia consta in descoperirea numeroaselor monumente istorice si rezervatii arheologice. La inceputurile sale, muzeul a functionat vreme de cativa ani de zile intr-o casa nationalizata din vecinatatea Bisericii Sfantul Nicolae. Ca urmare a restructurarii teritoriale din perioada comunista, cand judetul Calarasi a fost scindat in doua judete distincte, acest muzeu a jucat rolul uneia dintre sectiile Muzeului Judetean Ialomita. Abia incepand cu anul 1981, sectia devine muzeu de sine statator, Muzeul Judetean Calarasi, dupa care, in anul 1990, este adoptata denumirea de Muzeul Dunarii de Jos.

In prezent, muzeul este stucturat pe doua sectii: cea de arheologie si cea de arta si etnografie si poate fi vizitat de catre cei interesati in fiecare zi a saptamanii, in intervalul orar 10:00 – 18:00. Sectiei de arheologie a muzeului ii revine responsabilitatea de a se ocupa de cercetarile arheologice propriu zise si de a organiza diverse evenimente ce vizeaza acest domeniu, precum expozitii, comunicari stiintifice sau diverse simpozioane. Cea de-a doua sectie, de arta si etnografie, reuneste peste 500 de opere ce dateaza atat din perioada contemporana, cat si din perioada interbelica. Numeroasele picturi, sculpturi si celelalte obiecte a caror forma o ia arta au fost stranse de-a lungul vremii in urma diverselor tabere de creatie, a donatiilor sau a achizitiilor. Inca de cand a luat fiinta, muzeul a ilustrat diverse aspecte ce au legatura cu traditiile si obiceiurile specifice acestui spatiu, de-a lungul timpului luand nastere aici un adevarat patrimoniu etnografic. De asemenea, Muzeul Dunarii de Jos desfasoara in prezent un program international cunoscut sub numele de „Gospodaria taraneasca la Dunarea de Jos”, ce isi propune, pe termen lung, sa revigoreze si sa aduca in prim plan aspecte traditionale legate de viata rurala din regiunea Dunarii de Jos.

Cei pasionati de astfel de obiective pot admira la Muzeul Dunarii de Jos numeroase expozitii si colectii valoroase de arheologie, istorie, numismatica, de arta si etnografie, putand invata in acelasi timp lucruri interesante despre istoria acestei zone a Campiei Romane si despre diverse aspecte ce o individualizeaza.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. marius\georgiana
    2012-09-30
    03:13:21

    Am vizitat atit muzeul Dunarii de jos cit si ruinele cetatii de la Pacuiu lu Soare.Merita vizitate mai ales cetatea la care esti nevoit sa treci Dunarea fie de la M.rea Dervent de pe DN3 din Dobrogea fie din Calarasi cu barca ori salupa.Zona este cu adevarat mirifica atit pe Dobrogea cit si pe Calarasi -Chiciu.Foarte usor de ajuns de pe Autostrada Soarelui la intrare in Cernavoda la sensgiratoriu faceti la dreapta spre Rasova -Alimanu -Ion Corvin-Ostrov,descoperiti o zona minunata cu o priveliste incintatoare asupra Dunarii cit si a dealurilor si podgoriilor Dobrogene...Calatorului ii sta bine cu drumu...Calatorie placuta...

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>