Muzeul Eparhial – Husi

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul vaslui

 

Muzeul Eparhial - Husi

Muzeul Eparhial din Husi este cel mai mare muzeu cu specific religios din Romania, infiintat in anul 1926 de catre Episcopul Iacov Antonovici si este situat pe Bulevardul 1 Mai din municipiul Husi, judetul Vaslui, Moldova, in apropierea frontierei de est a tarii, la aproximativ 20 km de Vama Leuseni din Republica Moldova si la 48 km de Vaslui.

Album foto Muzeul Eparhial – Husi

Harta zonala Muzeul Eparhial – Husi

Descriere Muzeul Eparhial – Husi

Muzeul Eparhial din Husi este gazduit de Casa Iancu Berea, construita in anul 1889 si donata Episcopiei Husilor, de catre Mihai Ion Berea, intr-o stare avansata de degradare. Cladirea a intrat intr-un proces de restaurare cu ajutorul P.S Episcop Ioachim . Muzeul se afla inainte intr-un spatiu mult mai restrans, cu acces limitat din Palatul Episcopal.

Colectia Episcopiei Husilor a fost construita dupa anii 1980, dupa reunirea Episcopiei Husilor cu Palatul Episcopal al lui Iacob Stamatie. Muzeul adaposteste piese bibliografice, picturi, obiecte religioase si personale, valori spirituale si materiale, care au apartinut tuturor episcopilor din Husi si cuprinde cele mai valoroase marturii de arta plastica si decorativa din Eparhia Husilor dintre secolele XVI si XIX.

In holul cladirii sunt expuse cele mai importante ctitorii ale voievodului Stefan cel Mare si sunt prezentate figuri de seama ale ierarhilor care au pastorit la Husi de-a lungul timpului, precum Veniamin Costachi si marele ierarh carturar Melchisedec Srefanescu. In toate cele 6 incaperi sunt prezentate diferite carti de cult legate de Slujba Invierii, de Prohod, Panihida, Minunile Maicii Domnului, doua antimisme din anii 1844 si 1868, volume de cuvantari, predici ale lui Nicodim, chivote de lemn di plumb, potire, cazane de botez, anafornite de lemn si fier, paftale episcopale, o mitrie, Biblii vechi, un liturghier tiparit in anul 1776 si portrete ale episcopilor din Husi.

Din anul 2006, Muzeul Eparhial din Husi gazduieste, la parter, Muzeul Municipal din Husi.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Viticol, Manastirea Dimitrie Cantemir Grumezoaia, Manastirea Alexandru Vlahuta, Casa de cultura Alexandru Giugaru, Grupul statuar Slava eroilor romani, Muzeul Municipal din Husi si Parcul Cuza Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>