Muzeul Judetean Stefan cel Mare – Vaslui

muzee obiective turistice judetul vaslui

 

Muzeul Judetean Vaslui

In data de 18 octombrie 1974, in centrul municipiului Vaslui a fost infiintat Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui. Profilul muzeului este unul mixt, acesta acoperind aria istorica si etnografica, sectiile prezentate aici fiind istorie veche si arheologie, istorie medievala, istorie moderna si contemporana, cultura si civilizatie, tezaur si numismatica, medalistica, etnografie si arta populara si arta romaneasca contemporana.

Album foto Muzeul Judetean Vaslui
[nggallery id=1222]

Harta zonala Muzeul Judetean Vaslui

Descriere Muzeul Judetean Vaslui

Principala sectie a muzeului este sectia de Istorie Veche si Arheologie. Aceasta sectie reuseste sa contureze foarte bine perioada epocilor straveche, veche si medievala a istoriei romanilor, prin cele peste 18000 de piese de valoare ce pot fi gasite aici, de la monede pana la obiectele de podoaba din argint.

Momentele importante prezentate in aceasta sectie sunt miscarea revolutionara din anul 1848, momentul reintregirii statului roman, dar si evenimente care plaseaza Vasluiul si vasluienii in contextul istoriei nationale. O epoca prezentata amanuntit este epoca lui Stefan cel Mare, prin documentele emise de Stefan la “Curtile Domnesti”.

Chiar daca principala sectie a muzeului este cea referitoare la Istoria Veche si la Arheologie, si celelalte sectii ofera o paleta larga de piese reprezentative. In cadrul sectiei de Cultura si Civilizatie sunt gazduiti plastic Emil Racovita, Constantin Tanase, Valentin Silvestru si academicianul Dumitru Bagdasar.

Partea de tezaur, numismatica si medalistica este structurata in doua: in prima parte sunt expuse tezaurele si colectiile de monede antice, iar in cea de-a doua sunt prezentate medaliile si plachetele primite ca donatii din partea lui Constantin Teodorescu in anul 1989.

In cadrul Muzeului Judetean Stefan cel Mare sunt detinute bunuri culturale care fac parte din Tezaurul Patrimoniului Cultural National.

O ultima parte din muzeul o constituie zona dedicata etnografiei si artei populare, care ilustreaza materialele etnografice aflate in zona Podisului Central Moldovenesc.

Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui este un obiectiv turistic deosebit de important din Moldova pe care nu trebuie sa il ratati daca aveti ocazia sa ajungeti in Orasul Vaslui. Turistii care au ocazia sa acceseze aceasta zona pot vizita unul din lacasele de cult intalnite aici, Manastirea Malinesti, Manastirea Fastaci sau Manastirea Movila lui Burcel. Pentru un moment de relaxare, turistii pot face o plimbare in Parcul Copou, gradina publica a Orasului Vaslui.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>