Muzeul Lemnului – Campulung Moldovenesc

campulung moldovenesc muzee

 

Muzeul Lemnului

Muzeul Lemnului e o adevarata enciclopedie a acestei stravechi arte, exprimand si talcuind artistic universul vietii taranesti. Totul e zamislit din lemn ca marturie a caldurii si nobletei sufletului localnicilor, a mesterilor autentici, inzestrati cu insusiri artistice, ce ridica la tipic stravechiul mestesug al lemnului.” (Gratian Jucan)

Album foto Muzeul Lemnului

Harta zonala Muzeul Lemnului

Descriere Muzeul Lemnului

Muzeul este situat in zona centrala a municipiului Campulung Moldovenesc, adapostit intr-o cladire monument de arhitectura, construita pe la 1900. Colectiile muzeului sant dispuse pe ocupatii si mestesuguri, pe o intindere de 1.822 de metri patrati, in 26 de sali de expozitii, pornind de la prelucrarea lemnului pana la operele marelui maestru Gheorghe Apostu. Inca din prima sala a expozitiei, privirea iti este captata, alaturi de uneltele de prelucrare a lemnului si de maiestria artistului, a creatorului anonim, care se perpetueaza pe tot parcursul expozitiei de baza, dovedindu-se impletirea artei cu utilitatea obiectelor.

Muzeul este organizat tematic si reprezinta o imagine a prelucrarii lemnului de la diferite esente lemnoase, uneltele destinate taiatului lemnului in padure si prelucrarii lui, dar si tehnici de ornamentare, forme si motive decorative. Colectia obiectelor de stunt reprezentata prin donite, cupe in chip de pasare, braie pentru batut branza, bate crestate, linguri, lacre, mobilerul casnic taranesc, dar si unelte traditionale, printre care: plug, grapa, lopata, toate din lemn. Acestea sunt doar cateva dintre atractiile turistice ale muzeului.

In afara expozitiilor de baza mai exista si o sectie in aer liber care cuprinde noua monumente de arhitectura, printre care se evidentiaza Casa “Latis” din Campulung Moldovenesc, veche de 360 de ani, si Casa “Hutula” din Ciumarna, unde masivitatea lemnului da impresia de multa eleganta si armonie. Muzeul mai detine o sectie in comuna Fundu Moldovei, o donatie a familiei Andronicescu, care cuprinde in afara de casa propriu-zisa, facuta special pentru Muzeu, si o impresionanta colectie de obiecte, de la istorie pana la portul popular.

Placa de sah aflata in curtea muzeului reprezinta un punct de interes pentru toti iubitorii de sah. Placa are marimea de 100 de metri patrati si ofera posibilitatea turistilor sa joace sah cu piese in marime naturala ce reprezinta personaje de basm. Totodata, muzeul ofera vizitatorilor sansa de a participa la diverse activitati, precum confectionarea dranitei, a solzilor de dranita, dar si prepararea produselor din fructe de padure.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>