Muzeul Lingurilor – Campulung Moldovenesc

campulung moldovenesc muzee

 

 

Muzeul Lingurilor

Muzeul lingurilor (Casa-muzeu profesor Ion-Tugui) se gaseste in localitatea Campulung Moldovenesc, la adresa Gh. Popovici Nr. 1, din judetul Suceava. care adapostita cea mai mare colectie de linguri de lemn din tara noastra.

Album foto Muzeul Lingurilor

Harta zonala Muzeul Lingurilor

Descriere Muzeul Lingurilor

Timp de peste trei decenii, profesorul Ioan Tugui s-a daruit unei munci pasionante. Si rezultatul este uimitor: lingura de lemn inceteaza de a fi un simplu obiect de folosinta, ea trece in lumea artei, capata valoare artistica si etnografica.

Colectia ocupa practic intreaga casa, camerele de la parter si etaj, holul, scarile si chiar ferestrele. Mai intai sunt prezentate uneltele de lucru, esentele lemnoase folosite, apoi, faza cu faza, intregul proces de prelucrare, pana ce lemnul amorf capata contururile atat de bine cunoscute. Lingurile au si unele semnificatii: sunt linguri care se folosesc la diferite obiceiuri traditionale (logodna, nunta, inmormantare etc.), linguri care amintesc de locuri si arbori, evenimente si oameni de seama, linguri ciobanesti, pentru uzul la stana, cu diverse intrebuintari, linguri curiozitati, printre care se afla lingura cu clopotei, lingurile logoditilor, ale casatoritilor, lingura cu doua gavane etc. Colectia cuprinde si linguri din alte regiuni ale globului.

Lingurile sunt cioplite fie in lemn de esenta moale precum plop, tei sau arin, mai usor de modelat, fie in lemn dens si colorat de par, paltin, nuc, cires, tisa, care permit o detaliere mai fina. Elementele decorative, realizate prin diferite procedee (crestare, sculptare), cuprind un registru bogat de motive: florale, zoomorfe, antropomorfe, geometrice, astrale. S-a apreciat ca aceasta adevarata comoara de arta populara este rodul muncii mai multor generatii de Brancusi anonimi, care au stiut sa inteleaga structura intima a lemnului si sa-i dezveleasca frumusetile. Atrag atentia lingurile vechi, carora simplitatea si trecerea timpului le da o deosebita valoare si autenticitate.

Concomitent cu colectionarea obiectelor, etnograful Ioan Tugui a intocmit o serie de albume cu desene si fotografii, dar a si scris despre Lingura de lemn.

Profesorul a strans de-a lungul timpului si cateva colectii de monede din diferite perioade, alaturi de piese din ceramica, cusaturi, covoare si stergare.

Colectia de stergare bucovinene, reunite dupa deviza: „un sat – un stergar”, cuprinde peste 600 de piese, unele vechi, de la 1848, de cand se folosesea bumbacul in Bucovina. Obiectele impresioneaza prin vechimea si frumusetea ornamentelor, mai ales motive geometrice, cu vraste policrome.

„Casa cu linguri la ferestre” este deschisa permanent vizitatorilor, caci ideea care l-a calauzit pe profesorul I. Tugui este nu numai un crez, ci si o invitatie: „de la lume adunate si iarasi la lume date”. Prof. univ.dr.doc. Mihai Pop spunea despre ea ca este „o colectie unica cred in lume care pune in relief unul din cele mai interesante aspecte ale culturii noastre populare”.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>