Muzeul Memorial Ady Endre

muzee muzeu obiective turistice judetul bihor

 

Muzeul Memorial Ady Endre

Muzeul Memorial Ady Endre este situat in municipiul Oradea, judetul Bihor, in imediata apropiere a frontierei cu Ungaria, in vestul Romaniei.

Album foto Muzeul Memorial Ady Endre

Harta zonala Muzeul Memorial Ady Endre

Descriere Muzeul Memorial Ady Endre

Muzeul Memorial Ady Endre din Parcul Traian a fost infiintat in anul 1957, in fosta cladire a cafenelei Muller, o cladire de patrimoniu care intre secolele XIX si XX era populara printre oradeni. Acest local mic, dar cochet, cu terasa, a fost preferat de tanarul poet si jurnalist Ady Endre, nu numai pentru a petrece ci si pentru a lucra. In sezonul estival, masa lui se afla in coltul din dreapta al terasei, unde a redactat multe dintre reportajele si articolele sale.

Ady Endre a fost considerat unul dintre cei mai importanti poeti maghiari ai secolului XX si a scris urmatoarele volume Inca o data, Poezii, Sange si aur, Pe caruta lui Illes, As vrea sa fiu iubit, Viata fugitive, Iubirea noastra, In fruntea mortilor si Ultimele vapoare.

Muzeul se afla la etajul superior al cladirii, continand o sala de expunere si doua incaperi laterale, in cea din stanga fiind reprodusa atmosefera redactiei ziarului Nagyvaradi Naplo, jurnalul Oradean la care Ady Endre a lucrat, iar in incaperea din dreapta este evidentiata atmosfera cafenelelor oradene din timpurile trecute.

Muzeul Memorial Ady Endre isi doreste sa reliefeze mediul cultural si social, cosmopolit si dinamic al Oradei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Hanul Arborele Verde, Casa Vago, Palatul Ullmann, Palatul Moskovits, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Tarii Crisului, Biserica Sfanta Treime din Oradea, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfantul Ladislau si Palatul K.I. Deutsch.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>