Muzeul Memorial Victor Babes – Bucuresti

bucuresti muzee

 

Muzeul Memorial Victor Babes

Format in anul 1955, Muzeul Memorial Victor Babes ajuta la cunoasterea personalitatii Victor Babes, savantul medic. Este prezentata aici activitatea stiintifica si cea de cercetare a acestuia, aratand varietatea si multimea studiilor facute de acesta. S-a pastrat mobilierul, alaturi de obiecte personale, corespondenta, manuscrise, o fototeca, documente si multe altele.

Album foto Muzeul Memorial Victor Babes

Harta zonala Muzeul Memorial Victor Babes – Bucuresti

Descriere Muzeul Memorial Victor Babes

Muzeul a fost infiintat in 1954, datorita donatiei ce a fost facuta de Mircea V. Babes. Este gazduit de frumoasa vila aflata pe str. Andrei Muresanu. Colectia prezinta personalitatea marelui savant Victor Babes, recunoscut in istoria universala a medicinii, avand merite in domenii precum bacteorologie si seroterapie. Muzeul a pastrat amintirea unuia dintre cei mai de seama savanti romani, cel ce a intemeiat Institutului de Bacteriologie, care ii poarta numele si in prezent. Victor Babes a fost biolog si precursor al seroterapiei moderne, desfasurand de-a lungul timpului o impresionanta activitate de cercetare prin care a facut descoperiri de valoare extraordinara.

Se gasesc aici foarte multe lucrari originale ale lui Victor Babes, inclusiv manuscrise, corespondente, fotografii inedite, planse si desene care contureaza semnificatiile operei sale. Pe langa toate acestea se mai gasesc aici si decoratii, titluri, diplome si medalii cu care a fost distins, precum si obiecte personale si de studiu. Casa in care se gaseste muzeul a fost construita intre anii 1928-1929 dupa planurile arhitectilor Felgel si Mellinger, fiind proprietatea lui Mircea Babes, fiul savantului Victor Babes. Prima donatie ce a constituit Muzeul Babes a fost facuta de acesta, iar in anul 1986a fost facuta cea de-a doua donatie, a doamnei Sofia M. Babes. Cativa ani mai tarziu, in 1956, Mircea Babes a donat statului roman parterul, alaturi de cateva dintre bunurile mostenite, in scopul organizarii muzeului dedicat lui Victor Babes. In anul 1986, prin testament, doamna Sofia a hotarat ca imobilul sa fie transformat in muzeu, fiind in prezent un reper de cultura si civilizatie.

Camerele inalte, luminoase, sunt folosite pe post de sali de expozitie, care asigura atmosfera aparte si eleganta, prin valoarizarea pieselor de mobilier sau a decoratiunilor, dar si prin prezemta obiectelor care au fost proprietatea profesorului Victor Babes, cum ar fi un microscop, folosit de acesta pana in ultimele sale clipe. Turistii descopera aici o latura aparte a personalitatii savantului, latura artistica, acesta dorind initial se fie actor, optiune la care a renuntat in scopul studiului Medicinii in Budapesta si Viena, unde a obtinut titlul de Doctor al Facultatii de Medicina.

Mobilierul este spectaculos, grandios, piesele de aici fiind executate dupa ideile lui Victor Babes, toate acestea fiind posibile prin spiritului sau inalt si rafinamentului spiritual. Biroul de lemn de mahon a fost realizat in München. Pictura cuprinde tablouri extrem de valoroase, atat ale autorilor romani, dar si ale scolii italiene de secol XVII. Colectia muzeului cuprinde un numar mare de covoare si tapiterii, dar si argintarie deosebita, portelanuri de Sèvres si Saxa, obiecte din sticla de Murano sau Galle, corpuri de iluminat Art Nouveau sau Art Deco, sculptura, arta decorativa, precum si un cufar din secolul al XVII-lea.

Mobilierul este de fapt o colectie bogata, care imbina armonios stilurile specifice epocii. Salonul Chippendale invita la o dicutie elevata, biblioteca cu triciclu de oglinzi surprinde admiratia vizitatorului, iar sufrageria grea, cu ornamente dantelate in spirala ne ajuta sa intelegem adevarata masura a elegantei de odinioara.

Un punct de atractie este splendida masa de bronz si portelan de Sèvres, opera ce a fost semnata de Potven. Se observa aici un numar impresionant de carti, alaturi de imaginile surprinse in fotografii, plachete, medalii, onoruri si distinctii ce surprind viata si opera profesorului Victor Babes. Muzeul Memorial Victor Babes este un important reper in cultura romaneasca, aratand detaliile personalitatii Victor Babes, dar si importanta muncii si activitatii sale si a influentei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>