Muzeul Militar National – Bucuresti

muzee obiective turistice judetul ilfov

 

Muzeul Militar National

Muzeul Militar National joaca un rol important in cunoasterea traditiilor istorice ale Ostirii romane. Infiintat in 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand, aceasta institutie s-a bucurat de-a lungul timpului atat de atentia binevoitoare a Casei Regale, care a facut numeroase donatii, cat si de sprijinul unor personalitati importante ca Radu Rosetti, Vasile Parvan, Alexandru Tzigara-Samurcas, Nicolae Iorga etc.

Album foto Muzeul Militar National

Harta zonala Muzeul Militar National – Bucuresti

Descriere Muzeul Militar National

Muzeului Militar National se mandreste cu numeroase obiecte strans legate de domeniul militar, insa nu se limiteaza exclusiv la acest domeniu. O vizita la Muzeul Militar National poate fi considerata o plimbare in timp si o ocazie de a descoperi felul in care au fost recreate epocile istorice. Muzeul are o vasta istorie ce se intinde pe o perioada de peste 100 de ani, insa a luat nastere oficial in data de 18 decembrie 1923, cand a devenit institutie de sine statatoare, statut dat de decretul regal. Sediul initial se gasea intr-o cladire situata in Parcul Carol, unde muzeul a fost functional pana in anul 1938. La acel moment, un incendiu a devastat constructia. Dupa refacere, aceasta a fost din nou distrusa in urma cutremurului din noiembrie 1940. Obiectele muzeului au fost transferate in mai multe depozite, cladirea din Parcul Carol fiind folosita ca viitor amplasament al Catedralei Eroilor Neamului, prin decizia sefului statului de atunci, maresalul Antonescu. In anul 1955, muzeul a fost refacut in sediul situat langa Sala Dalles, loc unde s-a redeschis in anul 1957, de ziua victoriei, 9 mai.

De-a lungul acestei istorii zbuciumate, muzeul a pierdut numeroase exponate, fie cu ocazia evacuarii lor la Odesa, in timpul primului razboi mondial, fie la incendiu, sau la cutremur, fie la desele mutari dintr-un sediu in altul, fie la schimbarile de regim. Din fericire, specialistii muzeului au reusit sa conserve si sa restaureze un numar mare de exponate, astfel ca in prezent muzeul are aproape 1.300.000 de repere, organizate in 27 de colectii si 22 de colectii documentare. Un numar mare de exponate nu putea fi expus in muzeu, astfel, doar o mica parte dintre ele au fost prezentate, restul fiind expuse doar cu prilejul diferitelor expozitii temporare. Inca de la intrare, se vede ordinea militara. Spatiile sunt bine ingrijite si totul arata ca o oaza de curatenie.

Cladirea principala, care adapasteste muzeul propriu-zis, numita si Pavilionul A, este “pazita” de un rand de statui, busturile marilor romani care au facut istoria acestei natii. Dispus pe trei niveluri, muzeul este aranjat intr-o ordine cronologica ce porneste de la razboaiele daco-romane si se sfarseste la Revolutia din 1989, trecand prin toate momentele marcante ale istoriei militare a romanilor. Muzeul prezinta in expozitia permanenta evolutia armatei romane in contextual istoriei nationale. Pe langa aceasta, vizitatorilor pot admira si exponate valoroase, ce au fost reunite in colectii tematice, cum ar fi uniforme romanesti, armament alb si de foc, aviatie si cosmologie, trasuri si harnasamente. Cele mai de pret exponate sunt cele mai vechi arme de foc si artilerie, medalii si ordine militare rare, avioane, elicoptere si tancuri romanesti si straine. Muzeul detine diverse bunuri culturale ce au fost clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>