Muzeul Municipal Husi

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul vaslui

 

Muzeul Municipal Husi

Muzeul Municipal Husi a fost infiintat in anul 1956, pe baza colectiilor scolare de la Liceul M.Kogalniceanu si Liceul Cuza Voda, se afla pe Lista Monumentelor Istorice a judetului Vaslui si este situat pe strada General Teleman nr.8 din municipiul Husi, judetul Vaslui, Moldova, in apropierea frontierei de est a tarii, la aproximativ 20 km de Vama Leuseni din Republica Moldova si la 48 km de Vaslui.

Album foto Muzeul Municipal Husi

Harta zonala Muzeul Municipal Husi

Descriere Muzeul Municipal Husi

Muzeul Municipal Husi a functionat, la inceput, in cladirea Scolii generale nr.3, apoi intr-o cladire din centrul municipiului Husi, din anul 1960 s-a mutat in cladirea Palatului Episcopal si din anul 1983 isi desfasoara activitatea in Casa Adam Mitache. Cladirea a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, mai exact in anul 1880, in stil architectural neoclassic, pe fundatia unei cladiri din secolul al XVIII-lea, de catre unul dintre cei mai bogati mosieri, Adam Mitache.

In anul 1947, urmasii lui Adam Mitache au vandut cladirea Primariei Husi, devenind sediul Prefecturii fostului judet Falciu, iar in anul 1981 a devenit sediul Muzeului Municipal Husi. Cladirea s-a inchis pentru public in anul 1993 din cauza atacului unei cuperci numita si buretele de casa, care a afectat zidaria si lemnul constructiei.

Colectiile muzeului au provenit din donatiile profesorului Stefan Bujoreanu si ale lui Gheorghe Melinte. Muzeul are sectii de arheologie, istorie medievala si moderna, etnografie si arta, prezentate prin piese din paleolitic, neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, epoca medieval, piese de arta populara, unelte si arme din silex, bronz, fier, ceramica, obiecte de podoaba, monede, descoperiri din fortificatiile de la Bunesti, colectii de tesaturi, unelte pentru agricultura, pescuit si viticulture, piese de mobilier, pictura si scultura. Sectia de arta plastic contine lucrari semnate de Gheorghe Tattarescu, Otto Brice, C. Angheluta, Adina Paula Moscu si Viorel Husi.

In anul 2006 cladirea a fost inclusa in Planul National de Restaurare si in prezent sediul temporar se afla la parterul blocului nr. 25 din Bulevardul 1 Mai din Husi, in cladirea Muzeului Eparhial.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Viticol, Manastirea Dimitrie Cantemir Grumezoaia, Manastirea Alexandru Vlahuta, Casa de cultura Alexandru Giugaru, Grupul Statuar Slava Eroilor Romani, Muzeul Eparhial Husi si Parcul Cuza Voda din Husi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>