Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

bucuresti muzee

 

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi a fost realizat in luna aprilie a anului 2003 in urma donatiei oferite de famila Daniela si Adrian Nastase, donatie ce consta in peste 900 de harti vechi si gravuri. Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este unic pe teritoriul Romaniei, fiind unul din cele patru muzee de profil din Europa. Acesta se desfasoara pe doua nivele care comunica intre ele printr-o scara interioara.

Album foto Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Harta zonala Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi – Bucuresti

Descriere Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este apreciat pentru programele derulate, inventivitatea si atmosfera conferita de design-ul interior si de constructia cladirii, alaturi de frescele ce impodobesc tavanele salilor si vitraliile infatisand harti astrale sau vechi portulane, create de artisti plastici renumiti, ce prelungesc si in acest plan mesajul exponatelor aflate pe simeze. Intreaga colectie a muzeului insumeaza pana in prezent peste 800 de piese de harti, gravuri, desene, litografii.

Exponatele sunt prezentate in 16 sali sunt asezate tematic in functie de principiile artistice. Vizitatorii observa astfel evolutia cartografica din intreaga lume, dar in special din Romania. Totusi, se gasesc aici si elemente care nu fac parte din colectia propriu-zisa, dar care insa contribuie la realizarea atmosferei de secol XVIII sau XIX. Ferestrele prezinta vitralii pictate in culori intense, cu tavanele incaperilor pictate cu desene astrologice. Inca de la parter, se parcurge istoria Romaniei, prin reprezentarile grafice.

Aici se afla o colectie bogata ce a fost stransa intr-o perioada de peste 30 de ani si a ajuns in calitate de colectie de muzeu prin donatia facuta de catre Daniela Nastase si Prof. Dr. Adrian Nastase, in scopul imbogatirii culturii nationale. Viziunea asupra lumii, cultura si civilizatia, istoria, cerul si pamantul, marile si oceanele au fost reprezentate in acest muzeu. Este conturata o poveste deosebita, care prezinta nume celebre sau anonimi ce au schimbat prin descoperirile lor cursul evenimentelor, costume, scene de viata rurala sau urbana.

Se gasesc aici piese unice, harti rare, sisteme de navigatie sau mijloace de orientare. Descoperirile arheologice au aratat de-a lungul timpului ca s-au dezvoltat foarte multe prin mijloace extrem de simple, in domenii precum medicina, stiinta sau arta.

Ce atrage atentia in cadrul acestui muzeu sunt detaliile minutioase sugerate. Scara ce conduce la etaj este un exemplu foarte bun cu privire la aceste detalii. Orasele au trecut prin numeroase schimbari, de la denumiri sau bariere geo-politice.

Pozitia patriei si a teritoriilor romanesti arata importanta, dar si evolutia pe care Romania a avut-o de-a lungul timpului, prin nume mari, cum ar fi Spatarul Milescu, Emil Racovita sau Iulius Popper.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>