Muzeul National al Pompierilor – Bucuresti

bucuresti muzee

 

Muzeul National al Pompierilor

Muzeul National al Pompierilor prezinta cronologic, pe inaltimea de 6 etaje, numeroase exponate care arata evolutia mijloacelor prin care se sting incendiile. Muzeul este cunoscut si sub denumirea de Foisorul de Foc, fiind un monument istoric si de arhitectura care a fost ridicat in anul 1892. Cladirea a fost folosita pe post de foisor de foc si rezervor de apa. Ofera si in prezent o deosebita panorama asupra Bucurestiului, balconul circular aflandu-se la o inaltime de 50 de metri.

Album foto Muzeul National al Pompierilor

Harta zonala Muzeul National al Pompierilor – Bucuresti

Descriere Muzeul National al Pompierilor

Muzeul National al Pompierilor se gaseste intre Obor, Calea Mosilor si Nerva-Traian. Povestea Foisorului de Foc s-a facut cunoscuta bucurestenilor in anul 1890. In 1888 fusese demolat Turnul Coltii, constructie care a fost utilizata multa vreme ca si punct de observatie. Din varful acestuia era supravegheata Capitala, pe timp de zi, dar si de noapte. Din acest loc se dadea vestea de incendiu.

Din moment ce turnul a fost daramat, a fost nevoie sa construiasca o alta cladire inalta, pentru a observa orasul. Noul avea sa fie dotat cu bazin, care ar fi contribuit la alimentarea cu apa potabila a partii estice a orasului. Proiectul a fost coordonat de arhitectul-sef al acelui moment, George Mandrea. In data de 28 februarie 1892 a fost constatata terminarea lucrarilor, dar s-a descoperit ca pompele Uzinei de Apa din Grozavesti nu aveau destula putere pentru a ridica apa la inaltimea bazinului de compensare. Asa ca, fantanarii tocmiti de primarie au fost inlocuiti de nocturni, care aveau atributii de pompieri. Pana la sfarsitul ultimului mare razboi, Foisorul de Foc si-a tinut ochii asupra Bucurestiului.

Prima varianta a proiectului prezenta cladirea lipsita de suplete, avand zidurile masive necesare sustinerii rezervorului de apa care purta capacitatea de 720 m.c. In cel de-al doilea plan arhitectul a lucrat la subtierea peretilor, obtinand 16 pilastri ce reuseau sa preia cu succes sarcina rezervorului. Au fost facute si alte modificari care au imbunatatit efectul optic, in fiinal obtinand o cladire supla si impunatoare. Treptat, cladirea a fost intrecuta din punct de vedere al inaltimii de numeroase alte constructii, pierzandu-si astfel principalul atu.

In data de 28 februarie 1892, Primaria a receptionat constructia si a constatat calitatea executiei, dar de asemenea a observat ca noile pompe nu fusesera primite. De aceea, la 22 aprilie 1892, Primaria a cedat cladirea Companiei de Pompieri. Parterul a folosit la trasurile de incendiu si caii acestora. Primul etaj a fost folosit de cazarma soldatilor in timp ce al doilea etaj era utilizat de comandant. Orasul a fost supravegheat de aici pana in 1910. Astfel, din 1892, cladirea a fost cunoscuta de bucuresteni drept Postul de Pompieri Nr. 5 – Foisorul de Foc, devenind treptat un cunoscut punct de reper.

Pentru ca aceasta deosebita constructie sa nu ramana uitata, Comandamentul Pompierilor a decis sa infiinteze un muzeu national al pompierilor. De-a lungul timpului s-au adunat exponate si s-a reamenajat constructia, pentru ca in data de 16 septembrie 1963, cladirea sa devina un deosebit muzeu, condus de Ministerul de Interne.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>