Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

bucuresti muzee muzeul satului obiective turistice bucuresti

 

Muzeul Satului

Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, cunoscut si sub simplul nume de Muzeul Satului este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Bucuresti. Situat pe suprafata Parcului Herastrau, pe marginea Lacului Baneasa, Muzeul Satului reprezinta o importanta atractie turistica, parte a patrimoniului cultural national.

Album foto Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Harta zonala Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Descriere Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

Numarandu-se printre primele muzee etnografice, atat din tara, cat si din intreaga lume, Muzeul Satului a fost infiintat in anul 1936, datorita efortului sustinut al unui mare sociolog roman: Dimitrie Gusti. Singurele astfel de muzee ce existau la acea vreme se gaseau in Suedia si Norvegia, Muzeul Skansen din Stockholm, respectiv Muzeul Bigdo, din Lillehamer. In tara noastra, functiona un astfel de muzeu la Cluj: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, infiintat de catre pofesorul Romulus Vuia, in anul 1929.

Muzeul Satului a luat nastere in urma unui efort sustinut al profesorului Dimitrie Gusti, care, ajutat de mai multi studenti si specialisti in sociologie, geografie, etnografie, folcloristica si mediu, a realizat numeroase cercetari de teren si monografii asupra asezarilor rurale din diverse regiuni ale tarii, reusind sa extraga caracteristicile specifice fiecarei astfel de zone, in scopul realizarii unor expozitii culturale. Au fost aduse numeroase constructii taranesti si obiecte de interior, considerate a fi reprezentative pentru a ilustra frumusetea pitoreasca a satelor de pe intreg teritoriul romanesc. Muzeul propriu zis a fost inaugurat in anul 1936, in prezenta regelui Romaniei de la acea vreme, Carol al II-lea, cat si in prezenta publicului larg. Dupa cum afirma insusi intemeietorul sau, “Muzeul trebuia sa placa nu numai ochiului, ci si sa infatiseze lucruri, sa fie un muzeu sociologic al satului romanesc de azi”.

Pe intreaga suprafata pe care se intinde muzeul, au fost amplasate numeroase complexe arhitecturale, aduse din satele cercetate, cea mai veche casa de aici datand din secolul al XVII-lea, iar cea mai noua din secolul al XIX-lea. Se gasesc la Muzeul Satului case taranesti, anexele gospodaresti ale acestora, biserici, instalatii tehnice, o moara de vant si fantani, reprezentative pentru asezarile rurale din zone precum: Suceava, Vaslui, Maramures, Hunedoara, Alba, Valcea, Constanta, etc.  Pe langa toate aceste exponate amenajate in aer liber, patrimoniul muzeului cuprinde si numeroase documente valoroase, precum: fotografii, filme, mici documentare, manuscrise, studii si schite, ce amintesc de cercetarile de teren ce stau in spatele acestei marete atractii culturale, cunoscuta chiar si peste granitele Romaniei.

O vizita la Muzeul Satului poate reprezenta, pe langa o plimbare linistita si relaxanta, intr-un cadru natural placut si o calatorie in timp extrem de interesanta, cu rol educativ. Cei ce trec pragul acestui muzeu, o adevarata oglinda a vietii de zi cu zi a taranilor, vor avea ocazia sa descopere frumusetea si farmecul deosebit al asezarilor rurale de pe plaiurile mioritice.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>