Muzeul Secuiesc – Miercurea Ciuc

cetatea miko miercurea ciuc muzee obiective turistice judetul harghita

 

Muzeul Secuiesc

In anul 1930 a fost infiintat Muzeul Secuiesc din Miercurea Ciuc, avand sediul in interiorul Cetatii Miko. Tot in acest an a fost organizata si prima expozitie de aici, avand mai mult de 130 de obiecte din diferite domenii, precum etnografie, arta sacrala sau arta plastica. Aceasta prima expozitie s-a extins pe 13 sali ale cetatii.

Album foto Muzeul Secuiesc

Harta zonala Muzeul Secuiesc – Miercurea Ciuc

Descriere Muzeul Secuiesc
Pana in anul 1950, activitatea muzeala a fost intrerupta, iar momentul de reincepere a activitatii a fost declansat de reinfiintarea acestuia de catre profesorul Kovacs Denes, intrand sub tutela administratiei locale.
Anul 1968 a fost un an reprezentativ pentru Muzeul Secuiesc; acesta a fost anul in care monumentul a fost declarat muzeu judetean, iar mai apoi transformat in Complexul muzeal Judetean Harghita, avand in componenta sa si celelalte muzee din judet. Dupa mai multe analize, s-a ajuns la concluzia ca ar fi benefica divizarea in muzee locale, obiectele fiind transportate inapoi in celelalte muzee judetene, aici ramanand muzeul care avea sa se numeasca Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Obiectivul cultural prezinta si o sectie in aer liber, situata in curtea din spate a constructiei, formata din sase case de tip taranesc provenind din diverse zone, Ciucsangiorgiu, Cozmeni, Plaiesii de Sus, Joseni, Sansimion si Corund. Alte elemente ce iau parte la realizarea sectiei in aer liber sunt o fantana, un granar, 16 porti secuiesti, dar si un fragment de poarta. Materialele existente in muzeu dateaza inca din anii treizeci, din secolul trecut, dar poate fi gasita aici si o colectie apartinand din gimnaziul catolic.

Muzeul Secuiesc al Ciucului se mandreste cu o vasta colectie ce numara aproximativ 85535 relicve arheologice, 8675 obiecte etnografice, 6758 carti ce apartin colectiei manastirii franciscane, 126 de arme si 6271 dintre operele de arta realizate de Nagy Imre. Celebra Galerie Nagy Imre este o sectie ce apartine de Muzeul Secuiesc din Miercurea Ciuc, avandu-si sediul in Jigodin – Ciuc.

Muzeul Secuiesc al Ciucului are o importanta culturala si stiintifica deosebita, reusind prezervarea in conditii foarte bune a valorilor de tip cultural, ce se extind pe cinci expozitii care pot fi vizitate in permanenta sau pe cele peste zece expozitii care sunt deschise in anumite perioade ale anului. Muzeul a devenit in timp un important obiectiv turistic si datorita evenimentelor culturale care sunt organizate an de an in curtea interioara a cetatii, precum Festivalul Muzicii Vechi, festival care a ajuns cunoscut si pe plan international.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>