Muzeul Taranului Roman – Bucuresti

bucuresti muzee obiective turistice bucuresti

 

Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman se numara printre cele mai importante obiective turistice culturale din Bucuresti, fiind localizat intr-o zona foarte cunoscuta a capitalei, pe Soseaua Kiseleff, in apropiere de Parcul Kiseleff si Piata Victoriei.

Album foto Muzeul Taranului Roman

Harta zonala Muzeul Taranului Roman – Bucuresti

Descriere Muzeul Taranului Roman

Muzeul Taranului Roman a fost fondat in anul 1990, de catre Horia Bernea, iar in anul 1996 a fost apreciat de catre Forumul Muzeului European, acordandu-i-se titlul de Muzeul European al Anului. Necesitatea infiintarii unui astfel de centru care sa ilustreze identitatea nationala si specificul poporului roman este insa mult mai veche de aceasta data. Inca de dinainte de infiintarea acestei institutii, mai exact dupa Unirea Principatelor Romane, in vremea lui Alexandru Ioan Cuza, cand poporul roman avea nevoie sa isi demonstreze, pe langa unitatea teritoriala si o omogenitate a valorilor, traditiilor si obiceiurilor comune, specifice celor trei provincii romanesti. In acest sens, domnitorul Alexandru Ioan Cuza  a sustinut aparitia unor expozitii care sa promoveze valorile culturii traditionale taranesti, definitorie la acea vreme pentru poporul roman. Problema unui muzeu national, in care sa se regaseasca toate aceste produse artistice romanesti s-a pus  pe vremea lui Titu  Maiorescu, in anul 1875, cand acesta a organizat o sectiune speciala, in care sa fie expuse diverse lucrari de arta realizate in diverse colturi ale tarii.

Cladirea in care a fost amenajat muzeul a fost ridicata in perioada anilor 1912 – 1941, de catre un mare arhitect al acelor timpuri, Nicolae Ghica – Budesti, arhitectura sa fiind inspirata din stilul neo romanesc si brancovenesc. La inceputurile sale, in jurul anului 1953, muzeul s-a numit Muzeul Lenin – Stalin, apoi Muzeul Partidului, abia dupa caderea comunismului, incepand cu anul 1990 fiind redenumit Muzeul Taranului Roman.

Muzeul Taranului Roman se afla sub administratia Ministerului Culturii, fiind continuatorul Muzeului de Etnografie si Arta Nationala, ale carui baze au fost puse in anul 1906.  Acest important obiectiv cultural, reprezentativ pentru tara noastra se mandreste cu colectii intregi, alcatuite din mii de obiecte sugestive pentru specificul nostru national. Se regasesc aici colectii de ceramica, obiecte de mobilier, diverse tesaturi si obiecte vestimentare inspirate din portul popular. In curtea muzeului a fost instalata in anul 1992 si o mica biserica din lemn, monument istoric ce isi are originea undeva in secolul al XVIII-lea.  Aceasta completeaza cu succes imaginea de ansamblu a muzeului, ce se remarca printre restul cladirilor existente in aceasta zona prin somptuozitatea constructiei, demna de un adevarat palat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>