Muzeul Tarii Crisurilor

muzee muzeu obiective turistice judetul bihor

 

Muzeul Tarii Crisurilor

Muzeul Tarii Crisurilor este un muzeu de arta si stiinta, situat in raza nord-vestica a municipiul Oradea, judetul Bihor, pe raul Crisul Repede, in imediata apropiere a frontierei cu Ungaria, in vestul Romaniei.

Album foto Muzeul Tarii Crisurilor 

Harta zonala Muzeul Tarii Crisurilor 

Descriere Muzeul Tarii Crisurilor 

Muzeul Tarii Crisurilor a fost inaugurat pe 17 ianuarie 1971, in cladirea restaurata a Palatului Baroc sau Palatul Episcopal, ridicat in a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Vechile palate episcopale au fost demolate dupa construirea noului palat in incinta cetatii. Influenta Renasterii iatliene a patruns in Transilvania datorita relatiilor stranse ale clerului cu Scaunul Papal, de aici se explica aparitia multor artisti si arhitecti italieni in Transilvania, pentru a construii noile sisteme de palate, biserici si fortificatii.

Palatul Baroc este o cladire de mari dimensiuni, compus din trei aripi in forma literei U si reprezinta cea mai ampla si importanta cladire in stil baroc, din Romania. Elemetele baroce apar in decorarea fatadei principale prin ferestrele cu frontoane ondulate ale primului etaj, ferestrele cu rame simple dreptunghiulare ale etajului superior si racordarea partii central a fatadei de corpul cladirii prin laturi scurte, curbe si prin marcarea capetelor frontului principal.

In prezent, muzeul contine patru sectii, sectia de istorie, stiintele naturii, arta si etnografie.

Sectia de istorie detinea in anul 2010, un patrimoniu de 224.161 de piese muzeale, din care fac parte documente istorice diverse, fotografie istorica, invitatii si programe, afise, carti documentare, documente referitoare la istoria institutiei, planuri, harti si grafica istorica.

Sectia de stiintele naturii a fost creata in anul 1971, avand ca obiectiv cercetarea, conservarea si dezvoltarea colectiilor de geologie, paleontologie si biologie.

Sectia de arta contine piese din domeniul picturii, sculpturii, artei decorative si graficii, unde intalnim piese ale artistilor celebrii Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu, Francisc Sirato, Camil Ressu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Marius Bunescu, Francesco Bartolozzi, Marcus Pitteri, Joseph Wagner, Giovanni Volpato, Pietro Monaco, Fabio Berardi si multi altii.

Sectia de Etnografie a muzeului detine un patrimoniu de 16.414 de obiecte provenite din zone etnografice precum Crasna-Barcau, Crisul Repede, Beiua, Tinca-Salonta si Crisul Alb.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Hanul Arborele Verde, Casa Vago, Palatul Ullmann, Palatul Moskovits, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Memorial Ady Endre, Biserica Sfanta Treime din Oradea, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfantul Ladislau si Palatul K.I.Deutsch.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>