Muzeul Vasile Parvan

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul vaslui

 

Muzeul Vasile Parvan

Muzeul Vasile Parvan a fost infiintat in anul 1914, de catre elita intelectualilor barladeni, cu scopul de a strange bunuri culturale pentru pubicul larg si este situate pe strada Vasile Parvan nr. 1 din municipiul Barlad, judetul Vaslui, Moldova, in zona de contact dintre Dealurile Falciului la est si Colinele Tutovei la vest, la aproximativ 53 km de Vaslui.

Album foto Muzeul Vasile Parvan

Harta zonala Muzeul Vasile Parvan

Descriere Muzeul Vasile Parvan

Muzeul a debutat cu sectia de arheologie-istorie-numismatica si pinacoteca, iar in anul 1956 a fost infiintata sectia de stiintele naturii. In anul 1957 primeste denumirea de Muzeul Vasile Parvan si in anul 1965 s-a creat sectia denumita Oameni de seama ai Barladului. In cei 90 de ani de existenta, institutia a primit donatii, din partea unor mari personalitati, pentru dezvoltarea patrimoniului si in anul 1993 s-a deschis Muzeul Colectiilor, in cadrul caruia sunt expuse sase colectii donate de catre preot stavrofor Gheorghe Ursacescu, profesor Ion Chiricuta, doctor Marcel Vainfeld, colonel inginer Ion Negoescu, actrita Clody Bertola si Profesorul George Ivascu.

Muzeul Vasile Parvan detine mai multe sedii, printre care se numara Palatul Central, fostul sediu al Prefecturii Judetului Tutova si Pavilionul Marcel Guguianu.

Pavilionului Marcel Guguianu, sediu al Muzeului Vasile Parvan este singurul muzeu de scultura din lume ce cuprinde si un Planetariu si are sectia de arta si astronomie si este situat pe strada Marcel Guguianu nr 4. Sectia de arta si astronomie contine expozitie permanenta privind Formarea si evolutia Universului si capodoperel donate de marele sculptor Marcel Guguianu, cum sunt busturi de bronz si marmura ale unor scriitori, poeti, savanti, actori si grupuri statuare.

Palatul Central este o cladire monument construita in anul 1890, dupa planurile arhitectului Italian Giovani Baldorossi, in stilul architectural neoclassic, ce continde etaj si parter si este situat pe strada Vasile Parvan nr 1. In acest sediu au functionat expozitii permanente ale sectiilor arheologice – istorie si arta. Sectia de istorie- arheologie-numismatica contine unelte din silex din epoca paleolitica; unelte din piatra cioplite si slefuite, unelte din os si cupru din epoca neolitica; seceri, paftale, fibule si unelte din bronz din epoca bronzului; idoli en viollon din os, vase pictate si idol Maiastra de la Igesti din cultura Cucuteni; unelte de fier, vase, monede dacice, podoabe; documente, carti, arme si accesorii din secolele VII-VIII.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Viticol, Muzeul Eparhial, Manastirea Dimitrie Cantemir din Grumezoaia, Casa de cultura Alexandru Giugaru, Grupul Statuar Slava Eroilor Romani, Muzeul Municipal si Parcul Cuza Voda din Husi, Manastirea Alexandru Vlahuta, Casa Sturdza, Casa Silvian, Palatul de Justitie, Biblioteca Municipala, Biserica Sfantul Dumitru, Cetatea de pamant din 1476 si Biserica Sfantul Ilie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>