Muzeul Viei si Vinului – Iasi

muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul iasi

 

Muzeul Viei si Vinului

Muzeul Viei si Vinului este gazduit de Casa Tautu, cladire inclusa pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Iasi, amplasata pe strada Logofat Tautu nr. 7 din orasul Harlau, judetul Iasi, Moldova, aflata la aproximativ 33 kilometri de Manastirea Cosula si 29 km de orasul Targu Frumos.

Album foto Muzeul Viei si Vinului

Harta zonala Muzeul Viei si Vinului

Descriere Muzeul Viei si Vinului

Casa Tautu a fost ridicata intre secolele XVIII si XIX, de catre un urmas al logofatului Ioan Tautu, fiind o constructie masiva, cu fundatie de piatra si ziduri din piatra si caramida. Cladirea are trei niveluri, parter, demisol si pivnita cu bolta, iar interiorul este format dintr-un hol longitudinal, de unde se face accesul catre sase incaperi, trei pe dreapta si trei pe stanga.

In anul 1875, Casa Tatu a fost cumparata de stat si a devenit sediul Oficiului Postal Harlau, dar in anul 1983 aceasta a intrat in administrarea Primariei Orasului Harlau, devenind Muzeu de istorie si etnografie. Din anul 1999 s-au executat lucrari de consolidare a cladirii, iar cu acest prilej au fost descoperite noi spatii de la demisol, care aveau ca scop spatiu de depozitare a alimentelor.

Dupa finalizarea lucrarilor, in anul 2006, a fost inaugurat Muzeul Viei si Vinului din Moldova, care ilustreaza principalele etape din viata omului consumator de vin.

Muzeul Viei si Vinului se desfasoara in zece sali, aflate pe doua nivele, unde este prezentata istoria vinului din podgoriile faimoase din zonele Vaslui, Radauti, Husi, Odobesti, Panciu, Botosani si Harlau.

In primele trei sali este prezentata legatura dintre vin si momentele importante ale vietii, precum botezul, nunta si inmormantare, unde sunt illustrate traditii si obiceiuri moldovenesti legate de vita de vie.

Restul salilor reconstituie atmosfera hanului, cu interior traditional, mobilier, tesaturi, ceramic, masa cu picior tip capra, polita cu masuri pentru bauturi, piese de harnasament, traiste si desagi ale calatorilor.

La subsol se afla o parte din inventarul unei crame, ce contine butoaie, ulcioare, teascuri, zdrobitori, un raboj folosit pentru a insemna de fiecare data cand se utiliza o galeata de vin din butoi.

Muzeul ofera vizitatorilor reconstituirea unei butnarii, a unui atelier de olarit si a universului domestic, ce apartine taranului roman.

Muzeul Viei si Vinului din Harlau este coordonata de catre Muzeul Etnografic al Moldovei din Orasul Iasi.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Curtea Domneasca Harlau, Rezervatia Naturala Acumularea Parcovaci, Curtea Domneasca Cotnari, Rezervatia Naturala Punctul Fosilifer Baiceni, Situl Arheologic Cucuteni, Muzeul Arheologic de Sit Cucuteni, Manastirea Vorona, Rezervatia Naturala Padurea Tudora, Manastirea Zosin si Palatul Alexandru Ioan Cuza.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>