Muzeul Viticol – Husi

harta muzee muzeu obiectiv cultural obiective turistice judetul vaslui

 

Muzeul Viticol

Muzeul Viticol din Husi este primul muzeu viticol deschis in Romania, in anul 1966, fiind descris de catre Avram Tudosie ca un templu al invesnicirii traditiei viticole moldovene si nationale si este situat pe strada Donea nr. 7 din municipiul Husi, judetul Vaslui, Moldova, in apropierea frontierei de est a tarii, la aproximativ 20 km de Vama Leuseni din republica Moldova si la 48 km de Vaslui.

Album foto Muzeul Viticol – Husi

Harta zonala Muzeul Viticol – Husi


Descriere Muzeul Viticol – Husi

Muzeul Viticol din Husi apartine Colegiului Agricol Dimitrie Cantemir, prima vinoteca scolara unde se invata vechiile traditii moldovenesti in prelucrarea strugurilor si fabricarea vinului, traditii inca din vremea dacilor.

Vinoteca Liceului fondata in anul 1909 detine, in prezent, 25.000 de probe de vinuri, adunate de-a lungul timpului, multe dintre ele au venit dupa cele doua razboie mondiale, cand au fost aduse si pastrate, in Husi, toate pdogoriile romanesti.

Cladirea Muzeului Viticol este mai mult o casa mica taraneasca, cu trei camera ce contine exponate pe care oamenii le foloseau acum 100 de ani pentru vinificatie precum, un calcator din lemn de par de pe vreama lui Dimitrie Cantemir, prese din lemn cu un surub si doua suruburi,palnii, ciubete si butoiase , o colectie de aproximativ 150 de figure zoomorfe din butuci de vita de vie, 500 de vestigii vitivinicole, medalii si diplome obtinute in urma concursurilor de vinuri. Muzeul ilustreaza toata munca, priceperea si aprecierea pe care localnicii o au fata de viticultura. Unicul exponat si cel mai important este reprezentat printr-o masinarie semiautomata de imbuteliat vin, inventata de cei de la Colegiului Agricol Dimitrie Cantemir.

Cele mai vechi vinuri sunt din anul 1949, iar coniacul cel mai vechi din anul 1948 si din anul 1958, fiecare unitate viticola din Romania doneaza cele mai bune bauturi vinotecii din husii, rezultand o crestere a colectie an de an.

Vinul cel mai cunoscut al zonei este Busuioaca de Bohotin, un vin rose parfumat de trandafir si busuioc, care a primit 10 premii si medalii de aur la concursurile de viticulture. Busuioaca de Bohotin a fost lansat in anul 1939 la Expozitia Nationala de la Bucuresti si a fost degustat si savurat de regale Carol al II-lea. Vinul Zghihara de Husi era de pe vremea lui Stefan cel Mare, fiind vinul omului de rand si de la acest vin s-a pornit spre cearea vinului spumant de Husi.

Podogoriile din Husi au peste aproximativ 3.000 ha, din ele rezultand soiuri de vin precum Rieslingul Italian, Aligote, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscat Ottonel, Feteasca Regala, Feteasca Alba si Feteasca Neagra.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Catedrala Episcopala din Husi, Muzeul Municipal Husi, Manastirea Dimitrie Cantemir Grumezoaia, Manastirea Alexandru Vlahuta, Casa de cultura Alexandru Giugaru, Grupul statuar Slava eroilor romani si Parcul Cuza Voda din Husi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>