Odorheiu Secuiesc – Transilvania

obiective turistice judetul harghita orase orase turistice

 

Odorheiu Secuiesc

Odorheiu Secuiesc este unul dintre cele mai interesante orase din punct de vedere turistic din intregul Tinut Secuiesc. Traversat de Tarnava Mare, acesta este localizat pe teritoriul judetului Harghita, la o distanta de aproximativ 105 km de orasul Targu Mures, in directia sud-est si in jur de 50 de km distanta de Sighisoara, Sovata si Miercurea Ciuc.

Album foto Odorheiu Secuiesc

Harta zonala Odorheiu Secuiesc – Transilvania

Descriere Odorheiu Secuiesc

Accesul catre acest oras se realizeaza atat prin intermediul mijloaacelor de transport feroviare, cat si pe caile rutiere, pe drumul national DN13A, dinspre Miercurea CiucOdorheiu SecuiescPraidSangeorgiu de Padure sau pe drumul judetean DJ137.

Odorheiul Secuiesc este al doilea oras din judet din punct de vedere al populatiei, formata in cea mai mare parte de maghiari sau secui, reprezentand in acelasi timp un important centru cultural, nucleu al obiceiurilor si traditiilor secuiesti stravechi. Orasul este un loc de bastina al celor mai cunoscute manifestari artistice si culturale specifice secuilor precum Festivalul International de Muzica si Dansuri Populare, Zilele Odorheiene, Balul Strugurilor, Festivalul Berii sau Carnavalul Ghetii, nelipsite de muzica, voie buna, oameni zambitori si nu in ultimul rand de faimosul kurtos.

Aceasta asezare urbana este fermecatoare print-un stil aparte pe care il afiseaza, ducand in spate un intreg  parcurs istoric. Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1301, insa cercetarile arheologice au demonstrat faptul ca aceasta asezare a fost populata inca din perioada neolitica, a epocii de bronz, continuand de asemenea sa fie locuita si in perioada regatului dac si a stapanirii romane pe acest teritoriu. Izvoarele istorice ii mentioneaza pe secui in zona celor Trei Scaune, Ciuc, Odorhei si Gheorgheni, incepand cu secolul al XIII-lea, cand au fost colonizati aici pentru a apara hotarele rasaritene ale tinutului transilvanean. In anul 1357 s-a organizat aici cea dintai adunare reprezentativa a secuilor, cunoscuta sub numele de dieta. Populatia stabilita in acest spatiu a avut o contributie deosebita asupra infatisarii actuale a Odorheiului, monumentele arhitecturale gotice si renascentiste existente aici reprezentand modele desavarsite ale culturii occidentale. In anul 1492 a fost ridicata cetatea medievala din oras, un important element caracteristic al asezarii de odinioara, construita in mai multe etape dupa un stil specific renascentist. Singura cladire din Evul Mediu ce a ramas si in prezent intacta este Capela Iisus, ridicata in secolul al XIII-lea. Aceasta mica biserica este inscrisa pe lista monumentelor arhitecturale importante ale judetului Harghita, fiind inconjurata de un zid ce joaca rolul unei fortarete. Biserica Romano-Catolica este o alta capodopera arhitecturala, ce are o lungime de 38 metri si o latime de 18 metri, fiind ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa elemente specifice stilului baroc. Biserica si Manastirea Franciscana este o alta constructie care ilustreaza stilul baroc, insa de aceasta data cu o vizibila tranzitie catre clasicism. Primaria orasului, cladirea parohiei romano-catolice sau biserica greco catolica sunt alte cladiri care contribuie la farmecul acestei asezari. Un important obiectiv turistic este si Cimitirul Eroilor Romani, unde au fost inhumati 43 de eroi militari romani cazuti in timpul celor doua razboiaie mondiale, amplasat pe Dealul Cuvar. Alte obiective turistice importante din Odorheiu Secuiesc sunt Parcul Dendrologic, Varful Piatra Tarcii, Colinele Budvar, Muzeul Apelor Minerale sau Muzeul Portilor Secuiesti.

Pentru turistii care viziteaza Odorheiu Secuiesc si doresc sa mai petreaca un timp in aceasta zona, orasul ofera numeroase optiuni in ceea ce priveste unitatile de cazare precum moteluri, vile sau diverse pensiuni agroturistice. Intreaga zona a Tinutului Secuiesc este foarte bogata in obiective turistice diverse, ce reprezinta destinatii de vacanta inedite. La numai 23 de km distanta de Odorhei se gaseste orasul Vlahita, unde este amenajat un complex cu bai termale. Baile Homorod, dupa cum ii spune si numele, este o statiune care prezinta o serie de bai si multe izvoare cu apa mineral iar la aproximativ 50 de km se gaseste o alta locatie importanta din punct de vedere balneoclimateric, Harghita Bai, ce are o mare capacitate de a atrage turistii prin bogatiile naturale si peisajele pitoresti din imprejurimi.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. gazdag csaba
    2012-10-22
    22:05:36

    da am fost aici dar cand am ers cu trupa dela biserica la miercurea ciuc., orcecaz este foarte frumos orasul si peisajul ami place...

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>