Orasul Alexandria

obiective turistice judetul teleorman orase

 

Orasul Alexandria

Resedinta a judetului Teleorman incepand cu anul 1968 si municipiu incepand cu anul 1979, Alexandria este o frumoasa asezare urbana situata pe malul drept al Raului Vedea. Orasul se gaseste la o distanta de aproximativ 88 km de capitala tarii, Orasul Bucuresti, in zona Campiei Romane, mai exact in regiunea de contact a Campiei Boian cu Campia GavanuBurdea.

Album foto Orasul Alexandria

Harta zonala Orasul Alexandria

Descriere Orasul Alexandria

Orasul Alexandria se numara printre asezarile urbane tinere ale Romaniei, fiind intemeiat pentru prima data in anul 1834, de catre domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, cel dupa care a primit si numele si ale carui oseminte se gasesc la Catedrala Episcopala Sfantul Alexandru. La numai trei dupa ce a fost intemeiata, asezarea a fost mistuita de un incendiu, fiind refacuta ulterior si ridicata la rangul de oras in anul 1840, hrisovul domnesc ce atesta existenta orasului gasindu-se in prezent la Muzeul de Istorie din Alexandria. Planul orasului i se datoreaza aceluiasi inginer austriac ce a faurit si planurile urbanistice ale Brailei, Giurgiului si Drobetei Turnu Severin. La baza ideii de a infiinta aici un oras au stat motive economice, cativa negustori din localitatile teleormanene Mavrodin si Zimnicea si de peste Dunare, din Bulgaria, adunandu-si fortele pentru a cumpara o mosie proprie, pentru a fi scutiti de dari si alte taxe si a putea face comert liber. Pe aceasta mosie a luat ulterior nastere orasul.

Desi este atestat documentar drept asezare relativ recent, arheologii au desfasurat aici cercetari in urma carora s-a ajuns la concluzia ca acest spatiu a fost locuit inca din epoca paleolitica. Undeva la marginea orasului, la o distanta de aproximativ 2 km in partea nordica, in punctul numit “La Vii”, cercetarile au indicat existenta unor urme ramase de la fostele asezari geto dacice ce se gaseau aici prin secolele V-IV, i.Hr. Printre descoperiri au fost identificate si ramasite ale unor vase de ceramica.

In ceea ce priveste obiectivele turistice ce pot fi vizitate in Alexandria, pe langa Muzeul de Istorie, merita a fi mentionat lacasul devenit deja un simbol al asezarii: Catedrala Sfantul Alexandru, ridicata intre anii 1869 – 1898, dupa un stil arhitectural bizantin cu influente romanice. Interiorul catedralei este decorat cu fresce realizate de catre Stefan Luchian si Constantin Artachino. Tot aici se gasesc si Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Izvorul Tamaduirii. Pentru le aduce un omagiu reprezentativ locuitorilor ce s-au implicat de-a lungul timpului in evenimentele istorice importante ce au afectat spatiul romanesc, au fost ridicate aici monumente in cinstea taranilor ucisi in urma Rascoalei din 1907 si a eroilor ce s-au stins din viata in slujba patriei in timpul Primului Razboi Mondial. Au fost sculptate aici si busturile domnitorilor Alexandru Ghica si Alexandru Ioan Cuza.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Burcin Florin Lucian
    2012-10-27
    16:28:53

    f frumos

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>