Orasul Arad

orase

 

Orasul Arad

Municipiul Arad este resedinta judetului Arad, Crisana. La recensamantul din anul 2002 avea o populatie de 178.827 locuitori. Aradul este situat in extremitatea vestica a Romaniei, in Campia inalta a Aradului, la 30 de km de Muntii Zarand, parte a Carpatilor Occidentali. Traversat de la est la vest de raul Mures, cuprinde in perimetrul sau, in zona Padurice, un lac natural.

Alum foto Orasul Arad

Harta zonala Orasul Arad

Descriere Orasul Arad

Campia Aradului este situata intre Muntii Zarandului si albiile Ierului si Muresului Mort, in continuarea Campiei Crisurilor la sud de linia localitatilor Pancota, Caporal Alexa, Olari, Simand si Sanmartin pana in valea Muresului intre Paulis si Pecica. Spre rama muntoasa are altitudini de aproape 120m, iar in vest putin peste 100m. La poalele Muntilor Zarandului se distinge o fasie de campie piemontana care nu ajunge pana la Mures si care trece treptat intr-o fasie ceva mai joasa (putin peste 100 m) cu caractere de campie de divagare vizibila la Curtici. Ca urmare a extinderii conului de dejectie al Muresului, Campia Aradului este formata din pietrisuri, nisipuri si argile. La est de Arad apar loessuri si depozite loessoide, iar in imprejurimile localitatii Curtici, nisipuri eoliene cu relief de dune fixate. In cuprinsul campiei de divagare sunt frecvente albii si meandre parasite, grinduri, lacovisti si saraturi. Pe parcursul secolelor XIX si XX, Aradul s-a afirmat ca unul dintre cele mai importante centre economice din regiune. In acest sens semnificativa este evaluarea facuta in anul 1937, potrivit careia, raportat la activitatea celor 4001 societati comerciale, orasul a fost considerat drept cel mai puternic centru economic din Transilvania si al patrulea din Romania. In atingerea acestui statut au conlucrat factori precum pozitia geografica a orasului, la intersectia unor drumuri comerciale de maxima importanta, si diversitatea etnica si religioasa a locuitotilor sai. Aceiasi factori fac din Arad astazi, unul dintre cele mai prospere orase din Romania postrevolutionara.
Principalele ramuri industriale sunt constructia si reparatia materialului rulant (Astra Vagoane Arad, Astra Vagoane Calatori), industria constructoare de masini (Alcoa Fujikura, Leoni Wiring Systems, Maschio-Gaspardo, Takata Petri), productia de aparatura si instrumente de masura verificare si control (Contor Group), industria confectiilor, industria produselor alimentare, industria de prelucrare a lemnului. Aradul este cel mai important nod al retelelor rutiere si feroviare de transport, nationale si transeuropene, din vestul Romaniei. Este inclus in Coridorul Paneuropean IV, care leaga Europa de Vest de tarile Europei de Sud-Est si Asiei Centrale. La 3 km departare de centrul orasului este situat Aeroportul International Arad. In Arad se afla 2 gari, gara Centrala si gara Aradul Nou. Monumente de arhitectura ce se afla in Arad: Cetatea Aradului este una din fortificatiile din Transilvania construite in stil Vauban, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, faza tarzie a sistemului de fortificatii stelate din Europa; Palatul Administrativ, construit intre anii 1872-1874 in stil renascentist; Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”, construit in stil neoclasic dupa planurile arhitectului Anton Czigler, a fost inaugurat la data de 21 septembrie 1874. Initial cladirea avea o functionalitate complexa, in incinta ei regasindu-se doua restaurante pe latura nordica, alte spatii comerciale si locuinte. Pe latura estica se poate vedea un blazon al Aradului, oras regesc; Palatul Neuman, construit in anul 1891 in stil eclectic; Palatul de Justitie, construit in anul 1892 in stil eclectic; Palatul Cenad, construit in anul 1894 intr-o combinatie de stiluri eclectic si neoclasic etc.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. niko
    2012-05-31
    16:26:56

    foarte frumos orasul arad

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>