Orasul Baia Sprie – Maramures

baia sprie obiective turistice judetul maramures orase orase turistice

 

Baia Sprie

Orasul Baia Sprie se numara printre cele mai cunoscute asezari din intreaga regiune a Depresiunii Maramuresului. Avand privilegiul de a se bucura de frumusetea cadrului natural, dominat de crestele impadurite ale Muntilor Gutai, ce contribuie cu succes la potentialul turistic, dar si de prezenta a numeroase atractii turistice ce pot fi vizitate in zona, Baia Sprie a fost declarata in anul 2012 statiune turistica de interes local.

Album foto Orasul Baia Sprie

Harta zonala Orasul Baia Sprie – Maramures

Descriere Orasul Baia Sprie

Atat pe durata sezonului cald, cat si pe durata sezonului rece, Baia Sprie are cu ce sa-si atraga turistii, putand fi desfasurate aici diverse activitati. In administratia localitatii se afla doua rezervatii naturale: Rezervatia Fosilifera Chiuzbaia si Rezervatia Naturala Creasta Cocosului, doua lacuri: Lacul Albastru si Lacul Bodi, numeroase edificii istorice pentru pasionatii domeniului si un complex de schi. Din localitate se poate ajunge pe traseele marcate si la Varful Mogosa sau la lacul artificial afla la Cota 1000 Suior.

Desi decoperirile arheologice indica existenta unei asezari omenesti in acest spatiu inca din secolul II, prima atestare documentara a Localitatii Baia Sprie dateaza din anul 1329, asezarea fiind cunoscuta de-a lungul timpului drept un important centru minier. Inca din perioada secolului al XVII-lea, exista aici un renumit centru de ceramica. In decursul secolelor XVIII – XIX, a fost edificat si centrul vechi al orasului al carui complex arhitectural cuprinde monumente istorice incantatoare, reprezentative pentru arhitectura medievala specifica spatiului maramuresan. Se gaseste in centrul vechi al asezarii Primaria orasului ridicata in anul 1730, pe locul celei vechi, distruse de invaziile tatare din anul 1539. O constructie emblematica a orasului este si Biserica Romano – Catolica din Piata Libertatii, construita intre anii 1847 – 1855, dupa stilul arhitectural neoclasic. Alte lacasuri de cult ce pot fi vizitate aici sunt Biserica Reformata si Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului.

In apropiere de Baia Sprie poate fi vizitata si resedinta judetului, Orasul Baia Mare, sau, de ce nu, faimoasele biserici de lemn maramuresene ce fac parte din patrimoniul cultural mondial. Dintre acestea merita amintite doua lacasuri situate la o distanta de aproximativ 10 metri de Baia Sprie: Biserica de lemn de la Plopis si Biserica de lemn de la Surdesti, recunoscuta la nivel mondial drept cea mai inalta biserica de lemn. Tot aici se afla si doua zone de agrement indragite de turistii pasionati de sporturile de iarna, care se bucura aici de prezenta Partiei Suior si a Partiei Mogosa, domenii schiabile moderne, dotate cu telescaun, nocturna si tunuri de zapada.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. abnot
  2014-05-31
  21:57:20

  Descrierea regiunii superbă şi exactă. Maramureşul este bla bla bla .
  Pe când ce să vezi ,Baia Sprie, domnilor Baia Sprie nu-i în Maramureş îi in Chioar ce aparţine de Crişana .
  Păi ori promovaţi regiunea Maramureş ori promovaţi Crişana. Hotărâţivă !
  Dacă promovaţi judeţul comunist Maramureş asta îi ok dar în descriere specificaţi că Jud Maramureş este format din zone aparţinând 3 regiuni etnografice şi istorice .Crişana(Ţara Chioarului şi Codrului+ o bucăţică din Sătmar,denumită Seini),Transilvania(Ţara Lăpuşului) şi Maramureşul(cât a mai rămas din el ,cam 20%).
  Acuma nu vă cer să promovaţi Transcarpatia cum se numeşte restul Maramureşului dar nu folosiţi clişee comuniste fiindcă în afară de kitchurile din Baia Mare şi încercarea de a imita pe maramureşeni ,restul zonelor din judeţ chiar nu au nici o legătură cu Maramureşul.
  Iar tâmpenia asta doar distruge cultura locală din |Lăpuş ,Chioar şi Codru ,care încep a abandona portul ,tradiţiile îşi spun maramureşeni doar pentru a părea mai COOL şi a se vedea la televizor ,când ei habar nu au ce însemnă Maramureşul.
  Zonele îs frumoase nu manelizaţi turismul românesc că o să ne coste .
  Promovaţi Baia Şprie în cadru regiuni sale indiferent de judeţ .

   
 2. Rosu Mircea
  2010-06-18
  05:03:56

  Eronat !!! Baia Sprie ,nu este o statiune turistica!!!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>