Orasul Bistrita

orase orase turistice

 

Orasul Bistrita

Bistrita, mai demult Bistritiu, Bistrita, Targul Rosu este resedinta judetului Bistrita – Nasaud, Transilvania, si cel mai mare oras din acest judet, cu o populatie de 86.109 locuitori (2002). Prima colonizare a zonei de catre sasi a avut loc in anul 1206, cand a fost intemeiata localitatea Nösen, regiunea din jur fiind denumita Nösnerland. Sapaturile arheologice au pus in evidenta existenta unor asezari omenesti din cele mai vechi timpuri, dar prima mentiune documentara a Bistritei dateaza din anul 1241, iar prima atestare documentara din anul 1264.

Album foto Orasul Bistrita

Harta zonala Orasul Bistrita

Descriere Orasul Bistrita

Localitatea Bistrita si-a dobandit prima atestare documentara in anul 1241, insa drepturile orasenesti le-a primit in anul 1353. Orasul Bistrita era un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetati din Transilvania. Dupa anul 1944, germanii de aici au fost deportati in Rusia. De acolo sasii au emigrat spre Germania sau Austria. Un numar mic a revenit aici. Dintre acestia, majoritatea au preferat sa emigreze dupa 1989. Municipiul Bistrita se afla in partea de nord-estica a Podisului Transilvaniei, mai exact in Depresiunea Bistritei, fiind strabatut de raul Bistrita. Principalul drum de acces este drumul european E58 ce leaga Transilvania de Moldova.

Orasul Bistrita se gaseste pe un teren plan, la altitudinea de 356 metri. Bistrita este protejata  de colinele din imprejurimi ce sunt acoperite cu livezi. Municipiul se intinde pe suprafata de 14547 ha, alaturi de alte sase localitati ce ii intra in componenta, Unirea, Slatinita, Ghinda, Viisoara, Sigmir si Sarata. Orasul Bistrita se afla in subunitatea morfologica Dealurile Bistritei. Acesta se afla in regiunea mai coborata ce poarta numele de Depresiunea Bistritei. Depresiunea este deschisa in partea sud-vestica si nord-estica, in nord si sud fiind marginita de dealurile Cetate, Bistritei, Ciuha, Corhana, Cocos, Jelnei, Codrisor, Cighir.

Orasul este strabatut de raul Bistrita ce izvoraste de pe versantul de nord al Muntilor Calimani, fiind un traseu de 64 km pana la intrarea in oras. In acest loc primeste doi afluenti ce au debit redus si inconstant, paraul Ghinzii si paraul Jelnei. De pe Dealul Cetatii isi strange apele paraul Castanilor, ce se revarsa in raul Bistrita, mai exact intre Bistrita si Viisoara. Raul Bistrita trece prin localitatea Viisoara, localitatea Sarata, varsandu-se in raul Sieu. In Bistrita intalnim o clima temperat-continentala, cu veri relativ calduroase si ierni mai putin uscate si reci. Temperatura este determinata de cadrul natural in care se afla municipiul Bistrita. Astfel, temperatura medie este de 8,3 °C,  cu temperaturi extreme de 37,6 °C, la 16 august 1952.

Cea mai rece luna este ianuarie, avand media multianuala de -4.7 °C, iar cea mai calda iulie, cu media de 18,9 °C.  Inca de la sfarsitul secolul al XIII-lea, Bistrita a trecut prin perioade de inflorire si dezvoltare economica, care au fost intrerupte de nenorociri si razboaie. Astfel, intre 1241 si 1242, tatarii, in drumul lor spre centrul Europei, devasteaza orasul si imprejurimile. Din 1353, Bistrita are dreptul de a tine targ anual de 15 zile si de a avea pecete proprie, care era si o confirmare a ocupatiilor cele mai importante – mestesugaritul si comertul. Nesiguranta vremurilor determina ridicarea zidurilor cetatii, astfel ca in anul 1465 orasul avea 18 turnuri si bastioane aparate de mestesugarii orasului grupati in bresle. In aceasta perioada Bistrita devine unul din cele mai importante orase din Transilvania alaturi de Sighisoara si Sibiu.

Orasul s-a dezvoltat constant si acest fapt este demonstrat de constructiile arhitecturale, unele pastrate pana in zilele noastre, printre care Biserica Gotica. Constructia lacasului a inceput in anul 1470, desfasurandu-se pe o perioada de 100 de ani. Un alt obiectiv este Casa Argintarului, construita in secolul al XVI-lea, si vechea Cetate a Bistritei, alaturi de Turnul dogarilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>