Orasul Borsa – Maramures

borsa muntii rodnei orase orase turistice

 

Orasul Borsa

Orasul Borsa din Maramures se afla la altitudinea de 617 metri. pe teritoriul Vaii Hotarului, in complexul turistic Gura Fantanii. Relieful de aici este muntos, spectaculos datorita pantelor repezi care se manifesta pe mari diferente de nivel.

Album foto Orasul Borsa – Maramures

Harta zonala Orasul Borsa – Maramures


Descriere Orasul Borsa – Maramures

Cele mai mari inaltimi se afla in Muntii Rodnei, care si-a meritat pe deplin cel de-al doilea nume, Fagarasii Nordului, in Muntii Maramuresului si Muntii Tibau.

Turismul este dezvoltat in special iarna datorita conditiilor excelente pentru practicarea sporturilor de iarna. Astfel, aici s-au dezvoltat numeroase unitati de cazare. Au fost organizate doua partii de ski la nivel avansat, Telescaun si Patrat, dar si o partie pentru incepatori. Partiile sunt situate la diferente de nivel de 1000 de metri, iar traseul se desfasoara pe aproximativ 4-6 km. Langa partii se afla doua trambuline destinate sariturilor de peste 80 de metri. Una din cele doua este cea mai inalta trambulina naturala din Europa.

Iarna nu este singurul moment in care poate fi vizitata zona. Pe timpurile calduroase poate fi accesata aici Biserica de lemn, o constructie deosebit, sprijinita pe un plan dreptunghiular, cu un acoperis deasupra portalului, pronaosului si naosului. Pictura interioare a fost realizata in anul 1775.

Cascada Cailor este un alt obiectiv turistic din imprejurime, avand o cadere de aproximativ 80 de metri, fiind situata in partea nordica a Muntilor Piatra Rea.

Zona este presarata cu numeroase cascade. Cascada Buhaescu Mare prezinta o cadere de aproximativ 20 de metri, iar Cascada Puzdrele se gaseste la 1520 metri altitudine, cu inaltimea de 20 de metri. O alta cascada care poate fi admirata este, situata pe cursul superior al Paraului Dragos.

Plecand din Borsa se pot face numeroase trasee pe muntele Pietrosu Rodnei, ajungand la Lacul Iezer, Lacul LalaLacul Negoiescu, in Valea Putreda sau Valea Bistricioarei. Cel mai mare lac de pe teritoriul Muntilor Rodnei, Lacul Buhaescu, adaposteste Circurile Buhaescu.

Totodata din acest loc incepe traseul inspre Sighetul Marmatiei, loc in care se gasesc bisericutele, alaturi de portile de lemn de la Valea Izei. Maramuresul se mai mandreste prin Sapanta cu Cimitirul Vesel.

Se gasesc aici sase arii protejate:

Rezervatia Pietrosu Rodnei, rezervatie naturala complexa geomorfologica, faunistica si floristica. Rezervatia Cornu Nedeii a fost realizata spre ocrotirea cocosului de mesteacan.

Rezervatia mixta Pestera si Izvorul Albastru al Izei, alte doua rezervatii ce protejeaza izbucul de la obarsia Izei.

O ultima rezervatie de aici este Rezervatia Piatra Rea, in nord, preotejand numeroase formatiuni geologice spectaculoase, alaturi de flora rara si peisajul incredibil, oferind un spectacol natural deosebit.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. maties ioan
    2012-05-11
    20:02:27

    VA ROG SA CORECTATI, CORECT ESTE "PUZDRELE"

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>