Orasul Braila

obiective turistice judetul braila oras orase

 

Orasul Braila

Orasul Braila, resedinta a judetului cu acelasi nume si unul dintre cele mai mari porturi fluviale din spatiul romanesc, se numara printre cele mai cunoscute asezari urbane din regiunea sud estica a tarii. Situata pe malul stang al Dunarii, in zona Campiei Romane, asezarea se poate lauda cu o istorie si o traditie de peste 640 de ani.

Album foto Orasul Braila

Harta zonala Orasul Braila

Descriere Orasul Braila

Asezarea de pe malul stang al Dunarii este mentionata in diverse surse cu sute de ani in urma, mai intai sub numele de “Drinago”, in anul 1350, intr-o descriere de calatorii de origine spaniola, iar mai apoi este mentionata pe cateva harti de origine catalana, in jurul anilor 1325 – 1330. Numele Braila apare pentru prima data in anul 1368, intr-un act ce le oferea negustorilor brasoveni anumite drepturi in ceea ce priveste comertul in aceasta zona. De-a lungul vremii, Braila a cunoscut o istorie zbuciumata, orasul fiind ocupat de turci sau avand mult de suferit in urma luptelor desfasurate in perioada razboaielor ruso turce. Din aceasta perioada ne-au ramas pana in prezent ruinele Cetatii Braila, ridicata in perioada secolului al XVI-lea de turci, dupa ce acestia au ocupat orasul.

Asezarea a inceput sa cunoasca o perioada de ascensiune odata cu inceputul epocii moderne, in primii ani ai secolului XX, Braila fiind recunoscuta drept unul dintre cele mai importante porturi din Romania. Pavarea strazilor, construirea unui spital militar, a mai multor farmacii, a unui teatru si a mai multor institutii de invatamant reprezinta doar cateva dintre realizarile ce au constituit pasi importanti in evolutia orasului. Braila nu a avut numai o intensa activitate comerciala, ci a reprezentat si un important centru cultural de-a lungul timpului, orasul dispunand de scoli, cinematografe, muzee, teatru, o casa de cultura si o biblioteca judeteana ce dispune de numeroase volume de carte. Dintre acestea, pot fi vizitate in prezent Muzeul Brailei, Muzeul de Arta, Casa Memoriala Panait Istrati, adapostita in Gradina Publica din Braila, Casa Memoriala Perpessicius, Teatrul de Papusi Carabus sau Teatrul Maria Filotti. De asemenea, turistii pot admira arhitectura celor mai cunoscute zone ale orasului, precum zona veche si Piata Traian sau Piata Independentei. Faleza Dunarii, Gradina Publica si Gradina Zoologica se bucura si ele de aprecierea vizitatorilor. Pot fi vizitate si o serie de lacari de cult, precum Biserica Greaca Buna Vestire, Biserica Armeneasca sau Biserica Romano Catolica.

Intreaga zona a judetului Braila este considerata un important centru turistic si balneoterapeutic, turistii ce viziteaza atat resedinta de judet, cat si imprejurimile acesteia avand ocazia de a descoperi cateva dintre frumoasele peisaje specifice acestei regiuni de campie si Luncii Dunarii. In imprejurimile Orasului Braila se gaseste Insula Mica a Brailei, o zona inundabila a Dunarii, declarata rezervatie zoologica si botanica, datorita speciilor rare de plante si animale ce traiesc aici. La numai 5 km de Braila se gaseste si Lacul Sarat, in jurul caruia a luat nastere un punct de interes turistic: Statiunea Balneoclimaterica Lacu Sarat, apreciata ca un incantator loc de odihna si refacere datorita vegetatiei bogate care o inconjoara. In statiune se gaseste si cea mai noua manastire ridicata in Braila, Manastirea Lacu Sarat, ctitorita in anul 1996.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>