Orasul Calarasi

obiective turistice judetul calarasi orase

 

Orasul Calarasi

Orasul Calarasi, resedinta a judetului cu acelasi nume, este una dintre cele mai mari asezari urbane din regiunea sudica a Munteniei. Orasul este amplasat in Campia Romana, in partea dreapta a unuia dintre bratele Dunarii, Bratul Borcea, fiind situat la distante aproape egale de capitala tarii, Bucuresti, si de Constanta.

Album foto Orasul Calarasi

Harta zonala Orasul Calarasi

Descriere Orasul Calarasi

Asezarea a fost mentionata pentru prima data intr-un document oficial in anul 1630, de catre voievosul Leon Stefan Tomsa, pe acele vremuri fiind cunoscuta sub numele de Lichiresti, nume despre care se spune ca ar avea legatura cu primul lacas de cult ridicat aici, al carui hram se sarbatorea la Sfantul Nicolae al Mirei Lichiei. Pe de alta parte, cercetarile arheologice atesta existenta unei asezari umane in acest spatiu inca din epoca neolitica, fiind descoperite aici ramasite ale unor culturi vechi de mii de ani. Actualul nume al orasului a inceput sa fie folosit in jurul anului 1722, cand a fost stabilit aici un popas pentru “calarasii stafetari”, insarcinati cu transportul corespondentei intre Tara Romaneasca si Constantinopol. Pana la instaurarea regimului comunist, Calarasiul era resedinta judetului Ialomita, iar odata cu instaurarea regimului, incepand cu anul 1981, judetul a fost scindat in doua: judetele Ialomita, cu resedinta la Slobozia si Calarasi, cu resedinta in Orasul Calarasi. Intre cele doua razboaie mondiale, asezarea a trecut printr-o perioada infloritoare, dispunand chiar de un aeroport ce lega tara de Bulgaria, pe ruta BucurestiCalarasiBazargicBalcic.

Planul de sistematizare prevazut de comunism a dus din pacate la pierderea unor monumente si edificii importante ale orasului, insa s-au pastrat cateva, ce reprezinta in prezent zestrea edilitara a asezarii. Cladirea Palatului Prefecturii, constuita dupa o arhitectura neoclasica, la sfarsitul secolului al XIX-lea, cladirea Primariei, Monumentul Vulturului, Monumentul Soldatilor, unde este marcat si km 0 al orasului, Cazarma Pompierilor, unde este gazduita in zilele noastre arhiva judeteana sau Scoala Generala Carol I, ce a fost primul liceu infiintat aici, reprezinta cateva dintre cele mai cunoscute cladiri ale Calarasiului. Tot in acest oras se pot vizita Biserica Alexe, ce dateaza din secolul al XIX-lea sau Catedrala Sfantul Nicolae, cea mai veche cladire din oras, ce dateaza din a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Aceasta catedrala a ramas in paginile istoriei drept locul in care tarina Rusiei, Ecaterina cea Mare s-a rugat pentru binele armatei tarii sale, la intoarcerea de pe unul din fronturile stabilite in perioada razboiului ruso-turc. Atractii turistice ale Calarasiului sunt considerate Muzeul Dunarii de Jos, Gradina Zoologica ce masoara cea mai mare suprafata de pe intreg spatiul romanesc sau Parcul Municipal, unde se gaseste singura statuie inchinata regelui dac Burebista. In imprejurimi pot fi vizitate de asemenea ostroavele Dunarii si plajele formate aici, dintre care merita a fi amintita Plaja Tineret sau Insula Pacuiul lui Soare, unde se gasesc ruinele fostei Cetati Vicina.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Luci
    2013-10-25
    11:37:51

    Toate bune si frumoase dar totusi nu am inteles a cui a fost mosia pe care se afla orasul Calarasi.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>