Orasul Chisinau

orase orase turistice republica moldova

 

Chisinau

Orasul Chisinau este capitala Republicii Moldova, cunoscuta si sub numele popular Basarabia, teritoriu care facea parte pana in anul 1940 din organizarea administrativ – teritoriala a Romaniei, care a fost obligata sa ii cedeze fostei Uniuni Sovietice acest spatiu. Republica Moldova si-a dobandit identitatea dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, in anul 1991, devenind o tara cu organizare proprie. Chisinaul este in prezent principalul  centru administrativ, economic si cultural al Republicii Moldova, fiind asezat pe meleaguri pitoresti, pe cele sapte coline, lasand o impresie placuta asupra turistilor sositi aici. Aceasta asezare urbana se desfasoara pe un teritoriu de circa 120 de km patrati, impartit in cinci sectoare: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana si Riscani, avand in total aproape un milion de locuitori. Din punct de vedere geografic, orasul este localizat in partea sud-estica a Podisului Central al Moldovei, fiind strabatut de Raul Bac, cu afluentii sai Durlesti si Bulbocica.

Album foto Orasul Chisinau

Harta zonala Chisinau – Basarabia

Descriere Orasul Chisinau

Prima atestare documentara a Orasului Chisinau dateaza din anul 1436, insa asezarile umane descoperite aici de arheologi dateaza de pe vremea epocii de piatra. Au fost descoperite de asemenea si obiecte romane care sustin legatura populatiei de aici cu provinciile romane din spatiul carpato-danubiano-pontic. A doua mentiune a Chisinaului dateaza de pe vremea lui Stefan cel Mare, in anul 1466, cand pe acest teritoriu se dezvoltase o asezare ce numara aproximativ 10 gospodarii. Documentul mai mentioneaza faptul ca intreaga mosie existenta aici apartinea boierului Vlaicu Parcalab si tuturor urmasilor sai, care au stapanit-o pentru mai mult de 100 de ani. In anul 1576, o stranepoata a boierului Vlaicu a vandut acest mic sat care se dezvoltase in timp pentru suma de 500 de galbeni. In epoca medievala, pe parcursul secolelor XV- XVII, in proximitatea Chisinaului au fost mentionate o serie de multe alte localitati precum: Buiucani, Vovinteni, Hrusca, Visterniceni, Muncesti sau Schinoasa, care in timp, au devenit suburbii ale Chisinaului. In anul 1641, Chisinaul a devenit mosie manastireasca, dupa ce domnitorul Vasile Lupu a trecut acest teritoriu sub stapanirea Manastirii Sfintei Vineri din Iasi, ramanand la acest statut pana in secolul al XIX-lea. De-a lungul timpului, Chisinaul a evoluat la stadiul de mic targ si mai departe la un mic orasel, ai carui locuitori erau numiti targoveti intr-un document din anul 1666. Pe langa prosperitate, Chisinaul a cunoscut si perioade mai putin faste, la fel ca si spatiile romanesti de la sud si est de Carpati, cum ar fi numeroasele atacuri si devastari din partea turcilor sau tatarilor, sau razboaiele ruso-turcesti din secolele XVIII-XIX. In paralel cu dezvoltarea teritoriala a Chisinaului a inceput sa se contureze aici si un profil cultural, organizandu-se aici, in secolul al XVIII-lea prima scoala sustinuta de stat si de Mitropolia Moldovei. Dupa anul 1812, cand spatiul de peste Prut este anexat Imperiului Rus, centrul regiunii Basarabia este stabilit la Chisinau. Treptat, asezarea se extinde din punct de vedere teritorial, fiind de asemenea construite cladiri si asezari publice. In anii 1850-1870, Chisinaul si-a schimbat aspectul intr-un mod pozitiv arhitectul Alexandr Bernardazzi proiectand in aceasta perioada cele mai multe cladiri, strazi si cartiere , dar si apeductul din Chisinau.

Dupa Unirea cu Romania din anul 1918, orasul capata un aspect romanesc, fiind deschise aici mai multe centre de cultura si invatamant, intreprinderi si banci, Chisinaul fiind de asemenea integrat in reteaua de drumuri a Romaniei, denumirile multor strazi fiind schimbate in nume romanesti. Acestea vor fi insa modificate din nou de regimul sovietic, care prin intermediul arhitectului Alexei Sciusev recladeste orasul intr-un stil specific comunist. In aceasta perioada au fost ridicate cele mai multe monumente ce urmeaza stilul traditional rusesc, un bun exemplu fiind Gara din Chisinau.

In prezent, Chisinaul este un oras european, cu bulevarde moderne, parcuri si edificii moderne, care alaturi de cladirile cu arhitecturi traditionale prezinta acest oras intr-o lumina agreabila. Supranumit “orasul din piatra alba”, acesta atrage turistii prin atmosfera primitoare creata de locuitori, respectivul supranume provenind datorita multitudinii de cladiri deschise la culoare, construite din piatra alba de calcar, exploatata de la celebra cariera situata la Cosauti.

In ceea ce priveste specificul acestui oras, este interesanta simbioza care s-a creat intre caracteristicile traditionale romanesti si influentele rusesti destul de evidente in zona. Printre cele mai importante obiective turistice din Chisinau se numara Casa – Muzeu Alexandr Puskin, Casa -Muzeu Alexei, Casa – Muzeu Constantin Stamati, Casa – Muzeu Igor Vieru sau Complexul Muzeal Orheiul Vechi, Muzeul de Arheologie si Etnografie, Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala sau Muzeul Mestesugurilor Populare.

Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala este cea mai veche institutie muzeistica, fondata la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe baza exponatelor Expozitiei Agricole din anul 1889. Muzeul de Arheologie si Etnografie al Academiei de Stiinte din Moldova este un alt obiectiv turistic reprezentativ al orasului. Fondat in 1977, muzeul detine doua compartimente: arheologie si etnografie, in cadrul carora sunt expuse rezultatele cercetarilor arheologilor si istoricilor desfasurate pe teritoriul Basarabiei timp de mai bine de o jumatate de secol. Muzeul National de Istorie al Moldovei impresioneaza prin arhitecturasa si prin cele peste 300.000 de piese care ii alcatuiesc intreg patrimoniul. Muzeul Satului este un alt important obiectiv turistic al Chisinaului, fiind un muzeu etnografic sub cerul liber, ce reconstituie satul basarabean din secolele XVIII—XIX, inaugurat pe 18 mai 1995.

Casa – Muzeu Alexandr Puskin a fost locuinta marelui poet rus A.S. Puskin, care silit de autoritatile rusesti sa paraseasca tara s-a stabilit in Chisinau, intr-o casa care in prezent a fost transformata in muzeu.

Muzeul Mestesugurilor Populare, sau Complexul Muzeal Conacul Balioz cum mai este cunoscut a fost fondat in anul 1984, este organizat pe o suprafata de 400 metri patrati si contine colectiile vechi ale Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala, fiind unicul muzeu din intreaga Republica Moldova care prezinta intr-un mod amanuntit mestesugurile traditionale.

Unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura basarabeana din Chisinau sunt reprezentate de Arcul de Triumf, construit in anii 1840-1841, de Cladirea Dumei Orasenesti, in prezent fiind aici Primaria orasului si de Casa Herta, proiectata in stilul baroc vienez in anul 1903. O alta emblema arhitectonica a orasului este reprezentata de Portile Chisinaului, un ansamlu de cladiri de mai multe etaje aflate la intrarea in oras, dispuse sub forma unei porti imense prin care se deschide cel mai important bulevard din Chisinau: Bulevardul Dacia.

In centrul Chisinaului se gaseste un magazin des vizitat de turistii sositi in Republica Moldova, unde se gasesc produse de la Crama Cricova, situata la aproximativ 10 km de capitala tarii.

In ceea ce priveste obiectivele religioase, Chisinaul are de asemenea multe obiective interesante de vizitat. Printre cele mai importante se numara Catedrala Metropolitana din Chisinau sau Catedrala Maicii Domnului, ridicata in anul 1836, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron sau Catedrala Catolica din Chisinau, ridicata in anul 1843. Pe langa aceste obiective turistice, orasul este infrumusetat si prin numeroasele statui, cele mai celebre fiind Statuia lui Stefan cel Mare, Statuia Lupoaicei, daruita de municipalitatea orasului Roma sau Statuia lui Grigore Kotovski, inaltata in 1954.

Ca si spatii de agrement si recreere, in oras se gasesc Gradina Botanica Chisinau, Gradina Publica Stefan cel Mare, Parcul Central, toate aceste obiectice turistice facand din Chisinau o capitala europeana demna de vizitat.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>