Orasul Cluj Napoca

cluj obiective turistice judetul cluj orase orase turistice

 

Cluj Napoca

Cluj Napoca, fosta cetate medievala, este un oras unde abunda viata studenteasca, cu un fler aparte al tineretului. Pe stradute pietruite cu dale, ce fac trecerea dinspre strazile aglomerate cu masini, spre acea frantura de istorie cu case medievale apropriate una de alta, i se insufla trecatorului un alt fel de aer, diferit de agitatia mondena, un fler de altfel, pe care doar unele orase ale lumii il mai pastreaza.

Album foto Orasul Cluj Napoca

Harta zonala Orasul Cluj Napoca – Transilvania

Descriere Orasul Cluj Napoca

Orasul Cluj Napoca este amplasat in Depresiunea Colinara a Transilvaniei, de-a lungul drumului E81, ce face posibila trecerea dinspre litoralul romanesc, spre Ungaria. Orasul este construit pe coline, fapt ce-i confera arhitecturii urbane o oarecare unduire a strazilor si cladirilor. Cluj Napoca este un spatiu ce abunda in franturi de evenimente istorice, marcat fiind de vestigii istorice si de o gandire multiculturalizata.

Existenta orasului este atestata inca din secolul al II-lea, cand cetatea dacica purta numele de Napuca. Odata cu cucerirea Daciei de catre armata romana, numele orasului s-a schimbat in Napoca, iar populatia a continua sa prospere si sa evolueza in timpul cuceririi romane, dar si dupa. Cetatea romana Napoca se situa in zona Centrului Vechi al orasului, cuprinzand Piata Unirii de astazi (unde se afla vestigii arheologice din aceasta perioada), Piata Muzeului, Strada Napoca si Bulevardul Eroilor.

Mult mai tarziu de-a lungul istoriei, in perioada secolului al XV-lea, Napoca devine Cetatea medievala a Clujului, fiind locuita de sasi, secui si romani, insa cei din urma intr-un numar cu mult mai mic. La acea vreme se ridica ziduri de aparare din piatra, cu contraforturi si metereze, pentru a asigura protectia orasului. Tot in acea perioada iau fiinta breslele de mestesugari, avand in zona zidurilor cetatii turnuri de aparare cu denumiri specifice. Dintre acestea astazi mai raman in picioare Turnul Croitorilor si Turnul Pompierilor.

De-a lungul istoriei orasul Cluj Napoca a trecut de la o dominatie la alta, fluctuand in functie de perioada aferenta, astfel incat a facut parte din Regatul Ungariei, Principatele Unite Romane, Imperiul Austriac, sau chiar din cel Austro – Ungar. Asadar nu este de mirare ca arhitectura orasului este una vasta, ce abuda in elemente de facturi diferite. De asemenea nu este surprinzator faptul ca orasul este si astazi o mixtura a culturii sasesti, secuiesti si romane, intr-un tot ce poate fi identificat cel mai simplu drept cultura transilvaneana. De abia dupa Primul Razboi Mondial, Cluj Napoca devine un oras al Romaniei Unite, moment in care o serie de schimbari intra in vigoare in organizarea si reglementarea acestui spatiu urban. Odata cu cel de-al II-lea Razboi Mondial, orasul este din nou ocupat, in prima faza de populatia germana, pentru ca mai apoi sa fie sub dominatie ruseasca. Cand intr-un final spatiul a intrat sub autoritatea Romaniei Comuniste, situatia infloritoare a Clujului ca si centru urban si cultural, cu renume inca din antichitate, cunoaste o noua etapa in evolutia sa, si anume industrializarea.

In prezent, mai exact fiind spus, odata cu trecerea Romaniei sub egida democratiei, Cluj Napoca a incercat sa se scuture de neplacerile trecutului, pentru a redeveni un spatiu al culturalismului. Cladirile sunt valorificate, oferinduli-se alte functii decat cele initiale, exemple in acest sens fiind Fabrica de Bere Ursus, sau Fabrica de Pensule, ce la momentul actual sunt localuri unde au loc diferite evenimente, sau concerte. Avand la baza o istorie zbuciumata, cu vestigii care sa o dovedeasca si cladiri marcand diverse evolutii urbane si arhitecturale, orasul este unul placut de vizitat si in care se poate locui cu drag. Este un fapt cunoscut acela ca aerul arhaic-medieval al unor spatii locuite, dau trecatorilor, sau rezidentilor o placere neexplicata de a respira viu, suflul unui oras ce a cunoscut o istorie neimaginabila, mult mai batran si intelept decat oamenii pe care ii gazduieste.

Principalele obiective ale orasului de astazi pot fi intalnite in centrul orasului. Pornind radiar din acest punct stabilit se poate discuta despre Piata Unirii, cu Biserica Sfantului Mihail si Statuia lui Matei Corvin, alturi de Ruinele Romane. Pornind spre nord, dinspre acest punct zero al municipiului, se poate traversa Strada Memorandumului, pentru a se ajunge in Piata Muzeului. Acest spatiu este un loc pavat de dale cubice, unde destul de des mestesugari, sau artisti locali isi deschid tarabele pentru a-si vinde arta produsa. Oarecum acest obicei ii face pe trecatori sa se gandeasca la momentele cand comertul mestesugarilor prospera in incinta orasului, oferindu-le o sursa de trai locuitorilor. In Piata Muzeului se gasesc Obeliscul Carolina, Casa Memoriala Matei Corvin si Manastirea Franciscana. Rasfirate in incinta cladirilor vechi din aceasta zona sunt nenumarate localuri, sau baruri, ce abunda de viata. In sud fata de Piata Unirii de-a lunga strazii Mihail Kogalniceanu se gasesc Biserica Piaristilor si Cladirea Centrala a Universitatii Babes – Bolyai.

Evident pe o lista respectabila a obiectivelor turistice din Cluj Napoca trebuiesc adaugate Cladirea Operei Nationale, Piata Avram Iancu, alaturi de Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Bastionul Croitorilor si Turnul Pompierilor, alaturi de intreaga gama de muzee (Muzeul de Farmacie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta, Muzeul Botanic, sau Muzeul Zoologic).

Un obiectiv aparte al orasului Cluj Napoca il reprezinta Gradina Botanica, amplasata pe Strada Republicii. Gradina aduna la un loc specii de plante din variate zone ale globului, fiind amenajata pe mai multe spatii (cu specific japonez, sau roman, spre exemplu) si avand mai multe sere la dispozitia vizitatorilor.

Cluj Napoca prezinta si un punct de belvedere asupra orasului, unde se si regaseste de altfel Hotelul Belvedere. Cetatuia, ce iti permite sa arunci o privire peste cladiri, este de fapt o fortificatie habsburgica, din care mai raman si in zilele noastre cateva ziduri de piatra si anumite turnuri.

Aceste obiective enumerate sunt doar o parte a ofertelor vizitabile ale orasului, ramanand evident multe altele de descoperit si admirat. In apropriere de Cluj Napoca turistii se pot delecta cu privelisti splendide, se pot bucura de defilee ale raurilor, cum ar fi Somesul Rece, paduri, sau munte, de castele, cum ar fi Castelul Banffy, sau chiar de Salina de la Turda si Cheile Turzii. Pozitionarea benefica a orasului, numarul ridicat de universitati, dar si evenimentele, sau festivalele de care se bucura, fac din Cluj Napoca un loc din inima Ardealului ce atrage atentia curiosilor, dornici sa viziteze ceva nou.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. MIHAIELA
    2012-03-02
    16:24:04

    Statiunea Baisoara este o statiune urata , fara paduri , furate de primarul Luca Minodora , pentru a-si marii averea dusa in America la fete si nepoate , terenurile au disparut sub ceata si ea va disparea in nori , localnicii o duc din ce in e mai greu si o vorbesc numai de rau pe idila .

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>