Orasul Constanta

obiective turistice judetul constanta orase orase turistice

 

Constanta

Resedinta a judetului cu acelasi nume, Constanta este cel mai mare oras din regiunea Dobrogei, reprezentand de asemenea un punct de interes pentru turistii din tara sau de peste hotare, ce viziteaza coasta romaneasca a Marii Negre.

Album foto Orasul Constanta

Harta zonala Orasul Constanta

Descriere Orasul Constanta

Dintre toate asezarile urbane romanesti, Constanta este cel mai vechi oras atestat documentar, prima sa mentiune intr-un act oficial datand inca din anul 657, inaintea erei noastre. Pe atunci, in acest spatiu se forma renumita colonie intemeiata de greci: Tomis. Numele actual a fost capatat in urma cuceririi coloniei de catre romani, aceasta fiind redenumita dupa sora imparatului Constantin cel Mare. Ca urmare a pozitiei sale geografice favorabile, asezarea a cunoscut o evolutie infloritoare, remarcandu-se perioada de dezvoltare din timpul secolului al XIII-lea, cand comertul pe Marea Neagra era dominat de negustorii genovezi. Desi a avut destul de mult de suferit de pe urma conducerii otomane, asezarea si-a recapatat farmecul de altadata, randul de oras fiindu-i atribuit dupa construirea caii ferate ce o lega de Cernavoda si a portului, in anul 1865. Rolul portului a crescut semnificativ in timp, importanta sa fiind recunoscuta si astazi, intrucat este cel mai mare port din intregul bazin al Marii Negre si al patrulea de pe continentul european, aici functionand si un santier naval.

In prezent, Orasul Constanta, se numara printre asezarile romanesti in care standardul de viata este peste medie, dupa Bucuresti si Cluj Napoca, avand de asemenea un potential turistic remarcabil. Constanta detine o plaja proprie: Plaja Constanta, desfasurata pe o lungime de 6 km, iar in partea sa nordica se gaseste renumita Statiune Mamaia, ce se numara printre cele mai populate de pe litoralul romanesc. Desi Constanta este promovata in special dret o statiune balneara, potentialul sau turistic nu se rezuma numai la asta. Un bun exemplu ar putea fi turismul cultural. Muzeele, monumentele si numeroasele institutii culturale de aici constituie un alt farmec al asezarii, importanta acestora fiind recunoscuta la nivel national.

In Constanta functioneaza in prezent Teatrul de Stat, infiintat inca din anul 1951, Teatrul National de Opera si Balet, infiintat mai recent, in anul 2004. Printre cele mai cunoscute muzee ce pot fi vizitate in Constanta se numara Acvariul, Delfinariul, Muzeul Marinei, Muzeul de Arta Populara, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marii, Muzeul Portului, Muzeul de Sculptura Ion Jalea si Muzeul de Stiinte ale Naturii, ce are in componenta sase sectiuni: delfinariul, planetariul, observatorul astronomic, o microrezervatie: Micro Delta si o expozitie de pasari exotice si de decor. Toate cladirile in care acestea sunt gazduite, precum si celelalte monumente ale orasului reunesc diverse stiluri arhitecturale, reprezentative pentru perioadele de evolutie ale orasului.

Una dintre cele mai reprezentative monumente ale artei noi, moderne, este Cazinoul Constanta, considerat deoportiva si un simbol al municipiului. Interesante sunt si cele mai vechi cladiri ale orasului, printre care se numara Edificiul Roman cu Mozaic, decoperit in timpul unor lucrari din Piata Ovidiu, Farul Genovez, ce dateaza din Evul Mediu si cea mai veche biserica ridicata de greci, situata in zona bulevardului Mircea cel Batran, in apropierea Plajei Modern. Alte lacasuri ce pot fi vizitate sunt si Biserica Armeneasca Sfanta Maria, Biserica Romano Catolica Sfantul Anton, in apropierea careia se gasesc si Catedrala Ortodoxa Sfintii Petru si Pavel, recunoscuta ca fiind cel mai mare lacas de cult din regiunea Dobrogei si Moscheea Carol I.

Activitatile ce pot fi desfasurate in timpul liber in Constanta sunt numeroase, la marginea orasului gasindu-se Lacul Tabacariei, unde se poate admira un peisaj incantator. In partea sudica a lacului se gaseste un alt punct de atractie: Gravity Park, cel mai mare complex din tara in care se pot practia sporturi extreme.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>