Orasul Craiova

obiective turistice judetul dolj orase orase turistice

 

Craiova

Considerat capitala Olteniei, Orasul Craiova este cea mai mare asezare urbana din regiune, situandu-se de asemenea in topul celor mai mari orase din Romania. Resedinta a judetului Dolj, aceasta a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare infloritoare, fiind clasata printre cele mai frumoase orase ale tarii.

Album foto Orasul Craiova

Harta zonala Orasul Craiova – Oltenia

Descriere Orasul Craiova

Inceputurile istoriei acestei asezari se pierd undeva in negura timpului, orasul gasindu-se in prezent peste ruinele unei stravechi cetati geto dacice, Pelendava. Conform datelor istorice existente, Pelendava exista aici inca din perioada anilor 400 – 350 inaintea erei noastre, fiind mentionata pe o harta romana din vremea imparatului Caracalla. Amplasata din punct de vedere geografic pe malul stang al Oltului, intr-o subdiviziune a Campiei Romane, asezarea a fost favorizata, ajungand spre sfarsitul secolului al XV-lea un cunoscut targ, desfasurat la acea vreme pe domeniul Craiovestilor. Acestia reprezentau o familie influenta, detineau peste o suta de sate, o avere numeroasa, iar fara sprijinul lor, domnii aflati in scaun pe acele timpuri nu isi puteau desfasura pentru mult timp activitatea.

Craiova este atestata documentar pentru prima data in anul 1475. Intr-un hrisov scris la acea vreme, voievodul Laiota Basarab il mentioneaza pe Jupan Neagoe de la Craiova. De asemenea, se considera ca pe langa Craiova se gasesc si vestitele Rovine, ce fac referire la mlastinile ce se gasesc in zona de lunca a Jiului, loc in care s-au purtat mari batalii de rezistenta anti-otomana, incheiate cu victoria romanilor, in fruntea carora s-a aflat Mircea cel Batran. O puternica dezvoltare a cunoscut-o aceasta asezare si in timpul domnitorului Mihai Viteazul. De altfel, recunostinta fata de acesta este aratata si in prezent, chiar in Piata Prefecturii se afla o imensa statuie a domnitorului. Numele acestui oras va ramane vesnic inscris in paginile istoriei si datorita evenimentelor numeroase care se leaga de aceasta asezare. Din aceasta zona se trage vestitul haiduc Iancu Jianu, care, la vremea sa, era spaima celor bogati. Craiovenii au fost cei care i s-au alaturat lui Tudor Vladimirescu in anul 1821, iar in anul 1848, in timpul revolutiei pasoptiste, tiparele de aici au adus la lumina ziarul “Nationalul”. Intre anii 1770 – 1771, in vremea in care Bucurestiul era disputat de ostile turcesti si rusesti, Cetatea Banilor, cum se numea pe atunci Craiova, a jucat rolul de capitala a Tarii Romanesti. Din Banie provenea si o mare familie de boieri, familia Bibescu, doi dintre membrii sai fiind ultimii doi domnitori ai Tarii Romanesti. Alte personalitati importante care se leaga de numele Craiovei sunt Titu Maiorescu, Gheorghe Chitu sau Nicolae Romanescu. Craiova a fost declarata municipiu in anul 1968, iar in prezent se numara printre cele mai frumoase orase ale tarii, candidand in anul 2014 pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.

In ceea ce priveste obiectivele turistice ce pot vizitate in acest oras, se remarca cea mai veche si reprezentativa cladire: Casa Baniei, ridicata in anul 1699 si refacuta ulterior de Constantin Brancoveanu. Aici au fost gazduite de-a lungul timpului prima scoala din Craiova, tribunalul, o scoala de invatatoare, Muzeul Olteniei, precum si o sectie de etnografie. Un alt obiectiv turistic important este actualul Muzeu de Arta, cunoscut si sub numele de Palatul Jean Mihail, opera a arhitectului Paul Gottereau. Acesta a fost ridicat intre anii 1899 – 1907, la cererea unuia dintre cei mai bogati romani de la acea vreme, Constantin Mihail. Un alt palat interesant din punct de vedere arhitectural este sediul Mitropoliei, reprezentat de Casa Vorvorenilor, o constructie plina de ornamente ce amintesc de Renasterea franceza. Un alt simbol al orasului este Universitatea din Craiova, adapostita in fostul Palat de Justitie, proiectat de Ion Socolescu in anul 1890. Primaria, proiectata de Ion Mincu, Prefectura, opera a lui Petre Antonescu, Casa Alba si Teatrul National Marin Sorescu sunt alte cladiri reprezentative ale orasului. Teatrul de Papusi, Teatrul Liric Elena Theodorini, Biblioteca Aman, Filarmonica de Stat Oltenia sau colegiile Fratii Buzesti, Carol I, Elena Cuza sau Stefan Velovan sunt cele mai importante institutii culturale ale acestei asezari. Printre obiectivele ce pot fi vizitate in acest oras se numara si lacasurile de cult. Cea mai veche biserica de aici este Catedrala Mitropolitana, iar cea mai mare este Madona Dudu, insa merita a fi mentionate si bisericile Sfantul Dumitru si Stirbei.

Alaturi de edificiile vechi amintite, ce constituie fara dar si poate un farmec al orasului, se gasesc aici si alte atractii, precum Gradina Botanica, Parcul Tineretului sau Parcul Nicolae Romanescu, cu hipodrom, velodrom si gradina zoologica, ce este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din Romania si chiar de pe continentul european.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>