Orasul Deva

obiective turistice judetul hunedoara orase orase turistice

 

Deva

Orasul Deva se numara printe cele mai cunoscute orase din Transilvania, fiind un oras plin de istorie, in prezent resedinta judetului Hunedoara. Localizata in partea centrala a judetului, la o altitudine de aproximativ 187 metri, pe malul stang al Muresului, aceasta asezare urbana beneficiaza de imprejurimi incantatoare, fiind strajuita de culmile pitoresti ale Muntilor Poiana Rusca, Muntilor Zarand si Muntilor Apuseni.

Album foto Orasul Deva

Harta zonala Orasul Deva

Descriere Orasul Deva

Se presupune ca numele acestui oras se leaga fie de vechea denumire a dacilor “dava“, ce se traducea prin cetate, fie de denumirea slavona “deva“, ce insemna fecioara. Aceasta asezare a fost mentionata pentru prima data intr-un document oficial in anul 1269, sub denumirea latina de “Castro Dewa“, in epoca medievala aparand deja reprezentata pe harta ca Deva. De-a lungul cursului istoriei, Deva a avut un rol important, fiind pana in anul 1920 resedinta Comitatului Hunedoara, iar apoi, din perioada interbelica, a Judetului Hunedoara.

Orasul Deva beneficiaza de prezenta unor atractii ce se bucura de o mare apreciere din partea vizitatorilor care trec pe aici, ceea ce contribuie negresit la potentialul turistic al acestei zone. Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice, ce a devenit chiar un simbol al Devei este reprezentat de ruinele Cetatii Deva, asezate undeva pe un deal de la marginea orasului, intr-un loc din care se deschide o panorama incantatoare asupra imprejurimilor. Legendele spun ca de aici ar porni un tunel secret subteran care ar duce la Castelul Corvinilor, cunoscut si sub denumirea de Castelul Huniazilor, din Hunedoara. La poalele dealului pe care a fost amplasata cetatea se gaseste si Parcul Cetatii, unde turistii se pot relaxa pentru cateva clipe. La iesirea din parc se gaseste si Casa Memoriala Dr. Petru Groza, un muzeu dedicat acestei mari personalitati romanesti, unde se gasesc numeroase obiecte, documente si fotografii, reprezentative pentru viata marelui om politic. Tot la poalele dealului pe care dainuie de sute de ani Cetatea Deva, se gasesc si Castelul Magna Curia, ridicat dupa o arhitectura inspirata din stilul renascentist, in secolul al XVI-lea si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane. Aceasta cladire adaposteste in prezent Muzeul Judetean Deva, unde pot fi admirate diverse exponate din domeniul istoriei si al stiintelor naturii. In apropiere de acest loc se gaseste un alt simbol al orasului, Colegiul National Sportiv Cetate Deva, unde s-au pregatit mari personalitati ale gimnasticii romanesti, precum: Nadia Comaneci, Ecaterina Szabo sau Daniela Silivas. In semn de recunostinta pentru ca au facut cunoscuta peste granite tara noastra, fiecareia dintre acestea le-a fost ridicata cate o mica statuie-bust. O alta statuie, dar de data aceasta mult mai veche este si Statuia lui Decebal, amplasata la iesirea din parc ce duce spre Centrul Vechi al Devei. Alte cladiri ale acestui oras, ce impresioneaza prin arhitectura lor incantatoare, ce aminteste de secolele trecute sunt si: Palatul Tribunalului, Primaria, Judecatoria, Parchetul Judetean, Primaria, Teatrul de Revista al Devei si Biserica Reformata, ce constituie impreuna un ansamblu arhitectural recunoscut de localnici sub numele de Centrul Vechi, datorita atmosferei create de toate aceste cladiri vechi. Tot aici se gasesc si Statuia lui Traian, si o alta Statuie a lui Decebal, infatisat impreuna cu steagul Daciei, sub forma unui cap de lup. Un important centru cultural al Devei este si Casa de Cultura Dragan Muntean, unde se organizeaza numeroase activitati educative, culturale si artistice. Mergand pe strada care porneste din spatele acestei institutii, se poate ajunge catre Cimitirul Eroilor Sovietici.

Toate aceste obiective turistice ce se regasesc in asezarea de la poalele Cetatii Deva reprezinta, fiecare in parte, o mandrie pentru locuitorii orasului, ce reprezinta in prezent un important centru social, cultural, sportiv si economic al tarii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>