Orasul Dumbraveni – Sibiu

obiective turistice judetul sibiu oras orase sibiu

 

Orasul Dumbraveni

Dumbraveni, cunoscut inainte drept Elisabetopole, Ibasfalau, se gaseste in judetul Sibiu, Transilvania. Orasul este situat la malul raului Tarnava Mare, la distanta de 20 de km de Medias, 20 km de Sighisoara si la 77 km de municipiul Sibiu. Geografic vorbind, orasul se afla in stanga raului Tarnava Mare in zona dealurilor mijlocii ale Podisului Transilvaniei, la Podisul Tarnavelor.

Album foto Orasul Dumbraveni

Harta zonala Orasul Dumbraveni – Sibiu

Descriere Orasul Dumbraveni

Potrivit raionarii fizico-geografice din „Geografia fizica” din anul 1983, aceasta zona se afla in provincia centrala europeana, subprovincia carpatica, tinutul podisului inalt al Transilvaniei, districtul deluros al Tarnavelor. Din punct de vedere morfogenetic, Orasul Dumbraveni face parte din etajul dealurilor si podisurilor, in care predomina terenuri cu predispozitie la alunecare si eroziune, la suprafata dar si in adancime din cauza stratului litologic. Orasul este situat la altitudinea de 340 metri-600 metri, media fiind de 495 metri. S-a descoperit aici o secure de piatra cioplita la Cruci si cateva oase de mamut, aducand in discutie faptul ca in zona orasului au fost asezari omenesti ce dateaza din paleolitic.

Primele dovezi ale vietii omenestii din zona dateaza de aproape 3000 de ani, chiar din civilizatia fierului. Aceasta dovada este un bordei hallstatian adanc de 2,5 metri unde a fost gasit un vas de lut cu caneluri, plin cu boabe de grau carbonizate. Bordeiul prezenta o vatra de cenusa realizata in anii 800 i.e.n. Urmele de locuire s-au descoperit in mijlocul orasului in anul 1971, cand a fost sapata fundatia cladirii Postei.

In secolul al III lea i.e.n. triburile celtice s-au situat in zona Tarnavelor. S-au descoperit numeroase urne de provenienta celtica in anul 1970, la sud de gara din oras, mai exact, intre calea ferata si soseaua nationala. De asemenea, tot in aceasta zona au fost gasite schelete si cesti dacice, distruse in marea lor majoritate de muncitori in timpul lucrarilor.

S-au strans din ce in ce mai multe dovezi ale existentei dacilor pe teritoriu, precum vase mari de forma unor saci cu butoni, vase-borcan, fructiere, cuptoare de paine si vase de provizii. In primul secol, zona Tarnavei Mari a luat contact cu imparatia romana, descoperind in acest context caterva tezaure monetare de pe langa Sighisoara si Laslea. De asemenea, pe langa Dumbraveni obisnuia sa treaca marele drum roman ce lega Apulum de Tarnava Mare, conducand spre Odorhei, cotind mai apoi la stanga spre castrele romane de la Inlaceni si Sarateni.

Insa descoperirile nu s-au oprit aici, pe acest teritoriu fiind gasit si un tipar masiv de bronz, prezentand un contur semicircular cu capete prelungite in linii drepte, care era utilizat pentru presarea de piese ornamentale din centura sau harnasament. Ultima dateaza inca din secolul al VIII-lea, de pe timpul dominatiei avarilor. Feudalismul maghiar a cucerit treptat Transilvania, urmand sa ajunga la Valea Tarnavelor in secolul al XII lea. Prima mentiune a Comitatului Tarnava este din anul 1214. Comitatul se gasea pe portiunea de sud pana la raul Tarnava Mare si in partea nordica de la Balauseri pana la Iernut. Prin comitat isi face drum Tarnava Mica. Acesta era format din 113 localitati, printre care satul Dumbraveni.

Un eveniment de mare importanta din timpul stapanirii habsburgice a fost vizita imparatului Iosif al II-lea, din vremea in care era coregent cu Maria Tereza. Iosif al II-lea a trecut prin Dumbraveni in timpul calatoriei sale in Transilvania. Orasul Dumbraveni era parte componenta din comunitatea formata din cele 10 orase libere regesti din Transilvania. La data de 1 iunie 1773, imparatul a ajuns din Sighisoara la Dumbraveni. Pe drum a luat parte la exercitiile de arme realizate de trupele habsburgice de dincoace de Hoghilag, din jos de Birtul Padurarului, unde se gaseau batalioanele de grenadieri. Dupa ce s-au terminat exercitiile, Iosif al II-lea a ajuns in Dumbraveni unde a fost gazduit de armeanul Martin Gaspar, ce detinea Hanul Ibasfalaului.

Dupa vizita imparatului, la Hanul Ibasfalaului s-a pus o placa cu inscriptia: ”Benedictus Iosephus II Imperator Augustus atque Pius Rex Pater patriae nos hoc anno 1773 in Junio visitavit”. Placa a fost indepartata in anul 1989, iar cladirea a ajuns magazin alimentar. Anul 1848 si-a pus amprenta si asupra orasului Dumbraveni, care a fost cucerit de doua ori de catre generalul Józef Bem, care, alaturi de marele revolutionar maghiar Sándor Petőfi, a ramas pe acest teritoriu timp de trei zile.

Dupa aceasta perioada, orasul a avut un moment de liniste. Administratia orasului a suferit cateva modificari in anul 1871, fiind sub controlul judetului Tarnava Mica.

La acea vreme, Tribunalul Dumbraveni era o entitate de care depindeau Medias, Sighisoara, Rupea, Cincul Mare, Agnita, Valea Lunga si Tarnaveni, in total 8 localitati cu 234 de comune. In anul 1871 a fost realizata linia ferata, un mare plus din punt de vedere al dezvoltarii orasului, fiind o cale de export de ite si materii prime intre Austria si Tara Romaneasca. Dupa 1875 a fost ridicata cladirea Tribunalului, s-a marit Liceul Teoretic, dar si capacitatea cazarmii. Odata cu construirea tribunalului si penitenciarului, pana dupa al doilea razboi mondial, orasul era sediul judecatilor, se dadeau sentinte, si se intocmeau acte notariale. La acea vreme Dumbraveni dispunea de o carte funciara proprie.

Orasul beneficia si de o banca de credit, un spital si cateva asociatii de mici mestesugari. Dupa anul 1900, orasul Dumbraveni a cunoscut o perioada de stagnare, ramanand un simplu centru comercial de mica importanta, insa cu o mare influenta pentru asezarile aflate pe cele doua Tarnave. In 1842 s-a format gimnaziul romano-catolic “Rafael Alexandru”, urmand ca in 1847 sa ia fiinta si Liceul Maghiar, care in anul 1919 a fost transformat in Liceul teoretic “Timotei Cipariu”.

Aici au invatat numeroase personalitati romane, cum ar fi Teodor Mihadas, Mircea Muthu si altii. Liceul teoretic a fost utilizat pana in 1948, moment in care a devenit liceu agricol. Astazi, in Dumbraveni se gasesc doua licee, Liceul Teoretic Dumbraveni si Liceul Agricol Timotei Cipariu si doua gradinite, alaturi de o cresa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>