Orasul Focsani – Moldova

orase

 

Focsani

Focsani este resedinta si cel mai mare oras al judetului Vrancea, Moldova si are o populatie de 105.700 locuitori. Denumit in multe scrieri „Orasul de pe Milcov”, raul pe care voievodul Stefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova si Tara Romaneasca in anul 1482, localitatea a intrat in constiinta oamenilor drept „orasul Unirii”.

Album foto Orasul Focsani

Harta zonala Orasul Focsani – Moldova

Descriere Orasul Focsani

Toponomia orasului Focsani se trage de la numele familiei Focsa, „moldoveni buni si drepti din vremea lui Stefan cel Mare”. Desi atestat documentar din secolul XVI (30 ianuarie 1575 cand, Alexandru Voda din Tara Romaneasca arata, intr-un document, ca a fost lovit „cu inselaciune pe la Focsani de Ioan Voda”), asezarea de pe Milcov este mult mai veche. Sapaturile arheologice efectuate in anul 1977 in sudul Focsaniului atesta ca vatra actuala a orasului a fost locuita inca din neolitic, obiectele descoperite apartinand culturii Cris (circa 5000 i.Hr.). Au mai fost descoperite un tezaur dacic din secolul III–II i.Hr., un tezaur de monede imperiale romane, alte marturii ale culturii materiale care au apartinut carpilor si sarmatilor din sec. II-III e.n. Pana la inceputul secolului XVII-lea, Focsaniul era consemnat ca sat, iar dupa anii 1615-1620 se mentioneaza denumirea de targ, devenind cu timpul cea mai importanta asezare intre Trotus si Ramnicu Sarat, aflandu-se la confluenta drumurilor comerciale ce unesc Tara Romaneasca cu tarile din vestul si estul Europei. Un moment important in istoria Focsaniului il constituie perioada Unirii de la 1859, orasul legandu-si numele de acest act national pentru totdeauna. La Focsani a functionat, intre anii 1859 si 1862, Comisia Centrala insarcinata cu elaborarea legilor comune celor doua Principate, Curtea de Casatie pentru doua Prefecturi (Putna si Ramnicul Sarat), doua tribunale, doua politii, doua sectii ale municipalitatii.
In anul 1862 se realizeaza unirea celor doua parti ale orasului prin decretul de unificare din 6 iulie 1862 semnat de Alexandru Ioan Cuza, Focsaniul devenind resedinta judetului Putna. Perioada dintre Unire si castigarea independentei cunoaste o mare inflorire. In 1866 se construieste Gimnaziul, astazi Colegiul National Unirea, in anul 1867 Spitalul judetean si comunal, in anul 1873 Gradina Publica. Sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX cunoaste aceeasi dezvoltare infloritoare in asa fel incat se infiinteaza Societatea Filarmonica denumita simbolic Doina Vrancei (1907), Biblioteca Publica (1912), Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”, inaugurat in 1913, Palatul de Justitie. Pe 30 Decembrie (1881), Focsani a gazduit Primul Congress Mondial Zionist. La 8 septembrie 1917 se semneaza, la Focsani, armistitiul intre reprezentantii Armatei Romane si cei ai Puterii Centrale. Intre cele doua razboaie mondiale se continua procesul de dezvoltare a orasului Focsani prin construirea unei uzine electrice, construirea Ateneului Popular, cladirea Bancii Nationale, Palatul Telefoanelor; se imbunatateste reteaua de alimentare cu apa si reteaua stradala, se construieste Mausoleul Eroilor intre anii 1924-1926, Monumentul Eroilor Regimentului 10 Dorobanti (1930). Dupa anul 1950, se inregistreaza un rapid proces de industrializare cu implicatii directe in procesul de crestere economica, migrarea populatiei catre mediul urban si, implicit, in structura urbana a localitatii: apar primele cartiere de blocuri de locuinte (Cartierul Gara, Cartierul Sud, Cartierul Bahne, zona de centru a orasului), se prefigureaza zona industriala care se va dezvolta treptat, s-au construit Fabrica de Confectii (azi SC Incom SA), Combinatul de prelucrare a lemnului (SC Mopaf SA), Intreprinderea de scule si elemente hidraulice (SC Romseh SA), Intreprinderea de aparataj electric (SC Instaelectric SA), intreprinderi de producere, prelucrare si valorificare a vinului (SC Vinicola, SC Vincon SA), Intreprinderea de prelucrare mase plastice (Uniplast), Intreprinderea de vase emailate (Vef), Intreprinderea metalurgica (Metanef), unitati apartinand industriei usoare (SC Heim-Milcov SA, Filatura, Efectofil), precum si intreprinderi din industria alimentara (prelucrarea laptelui, valorificarea carnii, valorificarea legumelor si fructelor). Orasul Focsani a devenit municipiu, resedinta a judetului Vrancea, odata cu noua impartire administrativ-teritoriala a Romaniei din anul 1968.
Fiind situat pe magistrala feroviara Bucuresti – Ploiesti – Bacau – Suceava si pe drumul european E85 (DN2) Bucuresti – Buzau – Suceava, flancat de raurile Putna, spre est, la o distanta de 7 km, si Milcov, spre sud, la o distanta de 2 km, orasul Focsani se situeaza in campia joasa a Siretului Inferior la o altitudine de 50–55 metri deasupra nivelului marii, campie ce se intinde de la linia Marasesti, Vanatori, Tataranu, Ciorasti pana la albia Siretului. In anii de dupa revolutie productia industriala a cunoscut profunde modificari structurale, astfel incat incepand cu anul 2000 productia preponderenta o constituie confectiile textile care fata de anul 1990 au crescut cu 46%, iar fata de anul 1996 de circa 4 ori, in detrimentul celorlalte ramuri ale industriei, respectiv productia vinului pentru consum, prelucrarea produselor agroalimentare, mobilier din lemn, tricotaje din lana si bumbac etc. Pe teritoriul municipiului Focsani, clima este temperat-continentala, influentata de adapostul Carpatilor de curbura, cu variatii mari de temperatura.
Temperatura medie este de cca. 9 °C, maxima absoluta inregistrata fiind de 42,3 °C (iulie 1990), iar minima absoluta de -33,7 °C (februarie 1987). Volumul precipitatiilor depaseste 400 mm, lunile cele mai ploioase fiind mai-iunie, iar cele mai secetoase decembrie-februarie. Numarul zilelor cu ninsoare este de cca. 20 pe an. Vanturile dominante in toate anotimpurile bat dinspre nord-est, iar vanturile calde, mai rare, dinspre sud, sud-est. Teatrul „Mr. Gh. Pastia” poarta denumirea ctitorului sau, maiorul Pastia, care a donat suma necesara construirii unui local de teatru, cu scopul de a educa neamul romanesc, in 1908. Proiectul localului a fost ales de catre o comisie din care faceau parte Constantin Nottara si arhitectul Ioan Mincu. Lucrarile de constructie a Teatrului au durat mai bine de cinci ani, inaugurarea avand loc pe 21 noiembrie 1913. Ca architectura, Teatrul Municipal imbina stilul baroc cu elemente caracteristice stilului renascentist. La constructia acestui edificiu s-au luat in calcul si schitele unui celebru teatru european din Viena, in final fiind o copie fidela a acestuia. In perioada comunista activitatea Teatrului a fost afectata de „spectacolele tematice” impuse de partid. Dupa cutremurul din 1986 isi inceteaza activitatea, pentru o perioada de 18 ani. Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” s-a redeschis publicului in ianuarie 2004.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Mari
    2012-03-31
    11:39:12

    Si un pic mai sus e Adjud.. orasul meu natal :x

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>