Orasul Giurgiu

obiective turistice judetul giurgiu orase

 

Orasul Giurgiu

Punct de frontiera cu Bulgaria si in acelasi timp port fluvial, Giurgiul este cel mai mare oras al judetului cu acelasi nume, jucand de asemenea si rolul de resedinta. Localizat la o distanta de aproximativ 60 km in sudul Bucurestiului, pe malul stang al Dunarii, Orasul Giurgiu reprezinta un important centru cultural, comercial si administrativ al zonei.

Album foto Orasul Giurgiu


Harta zonala Orasul Giurgiu

Descriere Orasul Giurgiu

Cercetarile arheologice atesta existenta unei asezari omenesti in aceasta zona inca din perioada mezoliticului, si, conform acestora, zona era cel mai dens populata in perioada de glorie a regatului dac. Pe de alta parte, legendele sustin ce inceputurile Orasului Giurgiu sunt legate de cativa comercianti originari din Genova, care ar fi fondat prin secolul al X-lea asezarea, pe locul unei colonii a Imperiului Otoman ce existase aici inainte de sosirea lor. Primul document care atesta oficial existenta orasului dateaza din anul 1403. La cativa ani mai tarziu dupa aceasta data, Giurgiul a fost cucerit un urma unei lupte cu armatele turcesti, ramanand vreme de patru secole sub ocupatia Imperiului Otoman. Orasul a cunoscut o perioada infloritoare in perioada secolelor XVIII – XIX, insa din nefericire, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, asezarea a suferit mari daune ca urmare a luptelor duse in timpul razboaielor ruso-turce. Acesta a fost refacut ulterior dupa un plan arhitectural ce prevedea dezvoltarea unei retele de strazi ce pornesc dintr-o piata centrala circulara. Unica la acea vreme, acea retea de strazi a fost distrusa in mare parte pe vremea regimului comunist.

De aceasta asezare se leaga cateva dintre realizarile ce au marcat evolutia spatiului romanesc. Aici a fost data in folosinta prima cale ferata, in anul 1869, aceasta legand Bucurestiul de Giurgiu. Tot aici s-au infiintat si prima linie telegrafica, primul feribot si primul vas comercial din tara noastra.

La Giurgiu se gaseste si singurul pod ridicat peste Dunare intre Romania si Bulgaria, cunoscut si sub denumirea simbolica de “Podul Prieteniei”. Ridicat in anul 1954, acest pod leaga Giurgiul de Ruse, fiind construit pe doua nivele: unul pentru circulatia feroviara si unul pentru cea rutiera.

In ceea ce priveste atractiile orasului, pot fi vizitate aici numeroase obiective, dintre care, majoritatea au in cea mai mare parte valente culturale. Cel mai cunoscut simbol al Giurgiului este Turnul cu Ceas din Piata Unirii, ce dateaza inca din secolul al XVIII-lea. Inalt de aproximativ 22 metri, rolul acestuia era acela de a oferi un loc de unde puteau fi supravegheate imprejurimile. Parcul Alei, Parcul Mihai Viteazul sau Portul Ramadan reprezinta cateva dintre locurile din Giurgiu in care se poate iesi la o plimbare. De asemenea, Strada Garii reprezinta un loc cunoscut al orasului, pe aceasta ruta gasindu-se numeroase cladiri cu valoare istorica ale Giurgiului. Pot fi vizitate aici si ruinele Cetatii Giurgiului, Teatrul Valah, Ateneul Nicolae Balanescu, Muzeul Teoharie Antonescu, Casa Dr. Al. Vianu, construita in perioada anilor1890-1935, sau Casa N.N. Condeescu, ce dateaza din anul1899.

Se pot desfasura pornind de aici croaziere pe Dunare, iar alte zone ce se bucura de un potential turistic ridicat sunt Plaja GostinuPadurea Comana si Manastirea Comana, lacas de cult ridicat in anul 1461 de catre domnitorul Vlad Tepes sau Localitatea Calugareni, ce are o mare valoare istorica datorita faptului ca a reprezentat o scena de lupta in perioada razboaielor cu turcii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>