Orasul Gura Humorului

gura humorului obiective turistice judetul suceava orase orase turistice

 

Gura Humorului

Situat la varsarea Humorului in Raul Moldova, intr-o pitoreasca depresiune intramontana al carei nume il poarta, Orasul Gura Humorului se numara printre cele mai cunoscute asezari ale judetului Suceava, fiind localizat la o distanta de aproximativ 36 km de resedinta de judet, Orasul Suceava si de Orasul Campulung Moldovenesc. Amplasat la o altitudine de aproximativ 490 metri, orasul se bucura de prezenta unui cadru natural incantator, fiind inconjurat de culmile semete si foarte bine impadurite ale Obcinilor Humorului, Mare si Voronetului.

Album foto Orasul Gura Humorului

Harta zonala Orasul Gura Humorului

Descriere Orasul Gura Humorului

Cunoscut ca o importanta destinatie turistica din intreaga regiune a Bucovinei, Orasul Gura Humorului si-a dobandit de-a lungul timpului un renume binemeritat. Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea aceasta asezare era cautata pentru frumusetea cadrului natural, dar si pentru potentialul sau climateric, in anul 2005 Gura Humorului fiind ridicata la rangul de statiune turistica de interes national.

In ceea ce priveste istoria acestei frumoase asezari bucovinene, documentele medievale mentioneaza existenta meleagurilor humorene incepand cu secolul al XV-lea, prima mentionare documenara a Gurii Humorului datand de pe vremea lui Stefan cel Mare, din anul 1490. Numele asezarii a fost preluata cel mai probabil de la cel al Paraului Humor, care scalda aceste meleaguri. De numele acestui curs de apa se leaga si o povestioara pe care localnicii au avut grija sa o transmita mai departe, din generatie in generatie, pana in zilele noastre. Se spune ca in timpul invaziei din anul 1241, expansiunea tatarilor au fost oprita de apele Humorului umflate in urma unor ploi abundente. In limba lor, acestia au numit cursul de apa “Homor” (repede), aceasta denumire fiind pastrata si transformata in timp in denumirea actuala de Humor.

De aceste frumoase meleaguri ale Bucovinei se vorbeste si in alte legende, dintre care merita amintite: uciderea bourului de catre Voievodul Dragos, in locul de pe malul drept al Humorului, ce poarta in zilele noastre denumirea de Boureni sau descalecatul Voievodului Bogdan I, ce a trecut in Moldova prin partea estica a orasului, ce poarta azi numele Bogdaneasa. Alte povestioare il mentioneaza si pe calugarul Daniil Sihastrul de la Manastirea Putna, care s-a retras in aceste parti ale Humorului, sapandu-si o chilie in Piatra Soimosului, inainte de a i se incredinta conducerea Manastirii Voronet. Un loc incarcat de legenda ce se afla in imprejurimile Humorului sunt si Pietrele Doamnei, de pe Dealul Toaca, unde se spune ca Doamna Elena, sotia domnitorului Petru Rares ar fi ingropat valorosul sau tezaur domnesc.

Orasul Gura Humorului nu este o asezare incarcata numai de legende, ci si o asezare cu un potential cultural si turistic remarcabil. Aici se gaseste una dintre cele mai importante ctitorii ale domnitorului moldovean Stefan cel Mare, parte a patrimoniului cultural mondial: Manastirea Voronet, situata in cartierul ce ii poarta numele. O alta importanta atractie este Biserica Romano Catolica Gura Humorului, considerata cea mai veche biserica de acest tip din intreaga Bucovina. De asemenea, Gura Humorului poate reprezenta un punct de plecare catre frumoasele biserici pictate bucovinene, apreciate ca o importanta parte a patrimoniului cultural universal de catre UNESCO: Manastirea Humor, Manastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Arbore, Manastirea Patrauti sau Manastirea Probota. Tot in Gura Humorului se gaseste Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, o importanta atractie culturala ce surprinde in toata splendoarea a spiritualitatea populara bucovineana.

Pe langa numeroasele unitati de cazare, de la pensiuni pana la hoteluri, Orasul Gura Humorului se mandreste in mod special cu Complexul de Agrement Arinis, infiintat datorita investitiilor europene. Acesta poate reprezenta o destinatie de vacanta ideala, indiferent de sezon, avand in vedere ca dispune de numeroase amenajari atragatoare. Turistii se pot bucura din plin aici de prezenta Partiei Soimul, desfasurata pe o lungime de aproape de 1500 metri, modern amenajata, de o piscina acoperita, cu bazin de inot pentru copii, un strand cu piscina in aer liber, patinoar, sali de sport acoperite, terenuri de fotbal, bachet, volei, tenis de camp, toate dispunand de instalatie de iluminat nocturna.

Celor pasionati de atractii naturale le stau la dispozitie imprejurimile Orasului Gura Humorului, unde pot admira in voie peisaje incantatoare. De altfel, in apropiere se gaseste o importanta rezervatie paleo-oligocena: Piatra Pinului si Piatra Soimului. Toate atractiile turistice din Gura Humorului fac din aceast oras o asezare incantatoare, ce merita cu siguranta a fi descoperita.

Prezentare video Orasul Gura Humorului


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>