Orasul Iasi

iasi obiective turistice judetul iasi orase

 

Iasi

Orasul Iasi este unul dintre cele mai importante asezari urbane din Romania, fiind localizat in partea nord-estica a tarii, intins pe sapte coline mici: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium – Paun, Sorogari, Repedea si Breazu, pe malul raului Bahlui. Al doilea oras din tara ca si suprafata, cu o populatie de peste 450.000 de locuitori, Iasiul este cel mai important centru cultural, economic si academic al Moldovei.

Album foto Orasul Iasi

Harta zonala Orasul Iasi – Moldova

Descriere Orasul Iasi

Accesul catre Iasi se realizeaza foarte usor, pe drumul national DN28 ce leaga orasul de Roman sau pe drumul national DN24 dinspre Vaslui.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1408, cand a fost mentionat intr-un document emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, insa in urma cercetarilor arheologice s-a constatat ca existau aici cladiri mult mai vechi, prin urmare orasul existand in acest spatiu cu cel putin cateva decenii inainte de aceasta data. Iasiul a devenit capitala Moldovei inca din anul 1564, fiind mutata aici de la Suceava de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Orasul a avut o istorie zbuciumata, fiind deseori atacat si incendiat de-a lungul timpului de catre tatari, turci sau rusi. A fost capitala Moldovei pana in anul 1862, cand dupa unirea celor doua provincii romanesti, Moldova si Valahia, sub numele de Romania, a fost stabilita o singura capitala a tarii, la Bucuresti. Iasiul a mai jucat rolul de capitala in timpul Primului Razboi Mondial, intre anii 1916-1918, perioada in care Bucurestiul fusese asediat de catre tarile ce faceau parte din alianta Puterilor Centrale. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a reprezentat in istoria orasului o perioada extrem de nefasta, intre 27-29 iunie 1941 desfasurandu-se aici un adevarat masacru si fiind omorati peste 13.000 de evrei carora le-a fost ridicat un mormant comun la Cimitirul Evreiesc din oras. In plus, in anul 1944, Iasiul a jucat rolul unei scene de lupta intre armatele romano-germane si cele rusesti, o mare parte din cladirile istorice importante ale orasului fiind distruse, iar acesta fiind ocupat de fortele sovietice. Dupa razboi, orasul a continuat sa infloreasca si sa se dezvolte, fiind ridicate noi cladiri, strazi si cartiere.

In prezent, Iasiul este apreciat drept una dintre cele mai importante asezari urbane, fiind un principal centru in domeniile educatiei si economiei. In acest oras, pe Dealul Copoului se gaseste prima universitate de pe teritoriul Romaniei, Universitatea din Iasi, intemeiata de catre Alexandru Ioan Cuza in anul 1860, datorita reformelor de modernizare adoptate de acesta. Cladirea pricipala, ce reprezinta astazi un adevarat monument de arhitectura a fost ridicata in anul 1896, bucurandu-se in prezent de prezenta a peste 40.000 de studenti veniti din toate colturile tarii. Tot aici se afla si prima scoala superioara de muzica: Universitatea George Enescu, Universitatea de Medicina si Farmacie sau Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”. Iasiul este perceput ca fiind orasul ideilor marete, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana, al primului Muzeu de Istorie Naturala si al primului muzeu literar memorial: Bojdeuca din Ticau, toate aceste elemente motivandu-i pe turisti sa aprecieze importanta acestui oras. Din punct de vedere economic, Iasiul este de asemenea un important centru in domeniul metalurgiei, al medicamentelor, al textilelor si al industriei alimentare.

In Iasi se gasesc o multitudine de puncte de interes pentru toti cei care doresc sa il viziteze. Se regasesc aici biserici, manastiri, catedrale, case memoriale, cladiri cu mare valoare istorica si monumente importante ce confera orasului un amestec interesant de elemente vechi si noi si dau asezarii un farmec aparte. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cea mai veche cladire sfanta din oras, ctitorita de Stefan cel Mare in perioada 1491-1492 si restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Un alt mare domnitor, Vasile Lupu, a ridicat alte doua lacasuri sfinte importante din oras: Biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia, cladiri impunatoare, ce impresioneaza prin arhitectura orientata spre specificul bizantin ce combina structuri si forme traditionale cu decoratii pretioase realizate minutios. Catedrala Mitropolitana, inclusa pe lista monumentelor istorice, este o alta constructie din Iasi apreciata de localnici si vizitatori pentru detaliile arhitecturale realizate dupa un elegant stil baroc. Sfintita la 23 aprilie 1887 in prezenta Regelui Carol I, catedrala are o pictura interioara impresionanta realizata de marele pictor Gheorghe Tattarescu, in lucrarea caruia se observa elemente neoclasice de factura italiana. Alte lacasuri sfinte considerate monumente importante din perioada medievala sunt reprezentate de Manastirea Galata, Biserica Sfantul Sava, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Manastirea Cetatuia, ctitorita de catre Gheorghe Duca sau Manastirea Frumoasa, ridicata in secolul al XVIII-lea. Tot in Iasi se gaseste si Catedrala Romano – Catolica, construita intre anii 1782 – 1789 dupa un stil arhitectural baroc si pictata in interior de calugarul franciscan Giuseppe Carta. Exista aici si un lacas de cult evreiesc: Sinagoga Mare din Iasi, inclusa pe lista monumentelor istorice si considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc pastrat pe teritoriul Romaniei.

Palatul Culturii este o cladire emblematica a orasului, construita intre anii 1906 – 1925, pe locul vechii Curti Domnesti Medievale Moldovenesti. Constructia are 298 incaperi si se intinde pe o suprafata de aproximativ 36.000 metri patrati, fiind un impresionant palat ridicat dupa stilul neoclasic.

Iasiul este un oras in care multe pesonalitati culturale isi gasesc radacinile, iar ca urmare se gasesc aici foarte multe case memoriale, locuite in trecut de acestia si considerate in prezent parte a patrimoniului cultural al tarii. Bojdeuca lui Creanga, situata in cartierul Ticau din Iasi este prima casa memoriala din Romania, fiind locuita de scriitor intre anii 1872 – 1889, devenind muzeu memorial in anul 1918. Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, situata pe Dealul Copou a fost locuita de marele scriitor pana ca acesta sa se mute in Bucuresti si gazduieste obiecte personale, lucrari si documente de arta importante din viata artistica a scriitorului. Memoriala Vasile Pogor, Casa Memoriala George Toparceanu, Casa Memoriala Mihai Codreanu, Casa Memoriala Otilia Cazimir si Muzeul Unirii sunt alte elemente importante ale turismului cultural din Iasi. Biblioteca Universitara Mihai Eminescu este o alta institutie importanta din punct de vedere cultural, fiind cea mai veche biblioteca universitara si una dintre cele mai importante din tara. Aceasta gazduieste manuscrise si carti foarte vechi si rare semnate de mari personalitati romanesti.

Primaria Iasiului este de asemenea un punct de interes pentru turisti, avand sediul intr-un fost palat: Palatul Roznovanu. Situata in centrul orasului, cladirea impresioneaza prin arhitectura realizata de acelasi arhitect care a proiectat si Cladirea Mitropolitana, Johan Freywald.

Un alt obiectiv turistic reprezentativ pentru orasul Iasi este Gradina Copou, sau Parcul Copou, cel mai vechi parc din oras, ce se afla pe Dealul Copoului, oaza de liniste si relaxare, recunoscut pentru faimosul Tei al lui Eminescu si pentru Muzeul Mihai Eminescu. Tot in parc se afla o serie de statui care infatiseaza busturi ale unor mari personalitati din cultura romana. Numit de-a lungul timpului si “Podu Verde”, parcul este invelit de o intinsa padure de copaci ce confera un peisaj de poveste, asemanator celor descrise de Eminescu in versurile sale. In Iasi, pe Aleea Bucium, se gasesc si faimosii “Plopi fara sot” care l-au inspirat pe poet. Grupul format initial din 29 de plopi a fost declarat monument al naturii in anul 1973, in prezent numarul acestora fiind redus la 15.

In Iasi se afla si cea mai veche gradina botanica: Gradina Botanica Atanasie Fatu, intinsa pe o suprafata de 5 hectare si infiintata in anul 1856 de un medic al carui nume il poarta.

La o distanta de aproximativ 6 km de Iasi este localizat si Dealul Bucium, o alta importanta atractie turistica a zonei. Acest platou a fost declarat rezervatie naturala si impreuna cu faimoasele podgorii pe care le cuprinde inconjoara orasul, conferindu-i un aspect pitoresc. Intr-o zona retrasa de pe acest deal de gaseste Manastirea Bucium, unde isi traiesc viata un grup de calugari crestini ortodocsi, incepand cu anul 1863.

Un alt simbol al Iasiului este si Piata Unirii, aflata in centrul orasului, de unde pleaca toate traseele turistice iesene, ce atrag anual un numar impresionant de turisti veniti din toate colturile tarii.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Gelu
  2012-10-21
  15:39:34

  iasi-7coline.blogspot.com

   
 2. Argenna
  2010-10-15
  08:30:51

  Excelentă ideea prezentării de informaţii cu privire la oraşe sau puncte de interes turistic din diverse oraşe. Doar o singură remarcă aş avea de făcut , ar trebui precizată sursa imaginilor din Album foto Orasul Iasi , care este Wikimedia . Să recunoaştem şi rolul acesteia în informare prin galeria sa de imagini , pusă la dispoziţia diverşilor utilizatori.În rest iniţiativa merită felicitari .

  Argenna

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>